Ispiši ovu stranicu

Dr. Bosanac svjedočila protiv Gorana Hadžića

Dr. Vesna Bosanac Dr. Vesna Bosanac HRV

Ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac svjedočila je na haškom suđenju bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću kako je u studenome 1991. umjesto evakuacije ranjenih uz zaštitu Međunarodnoga Crvenoga križa doživjela odvođenje civila i ranjenika iz bolnice kojima se potom izgubio svaki trag.

Hadžić je optužen kao član udruženog zločinačkog pothvata za progone i ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz istočne Slavonije od 1991. do kraja 1993., uključujući pokolj na Ovčari. Bosanac je svjedok haškog tužiteljstva i dosada je više puta davala iskaz na haškim suđenjima za zločine počinjene protiv vukovarske bolnice.

Ona je opisala posljednje dane vukovarske bolnice u kojoj je 17. studenoga bilo 40 teških ranjenika koji su stradali u nekoliko prethodnih dana te još njih 360 koji su bili u raznim fazama oporavka, a svi su bili predviđeni za evakuaciju.

Ratna ravnateljica bolnice opisala je kako je, nakon što je doznala da je u noći između 17. i 18. studenoga u zagebačkom hotelu potpisan sporazum Hebrang-Rašeta o evakuaciji civila i ranjenika iz bolnice, iščekivala dolazak međunarodnih predstavnika od Crvenog križa do europskih promatrača.

Bosanac je posvjedočila kako su civili pred kraj opsade Vukovara počeli dolaziti u vukovarsku bolnicu kako bi tamo dočekali evakuaciju iz grada. Umjesto predstavnika Crvenog križa i europskih promatrača u bolnicu su 19. studenoga stigle snage JNA koje su je odvele na susret s pukovnikom Milom Mrkšićem koji je negirao obveze prema sporazumu o evakuaciji.

Dio ljudi odveden je te noći iz bolnice i ne zna se gdje su završili", rekla je Bosanac.

Pročitano 2133 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun