Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 30. obljetnica sloma obrane Vukovara

Obilježava se 30. obljetnica sloma obrane Vukovara Arhiva HRV-a

Na dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga prisjećamo se sloma obrane grada 1991. godine, a od 1998. godine ovaj dan obilježava se dostojanstvenom kolonom sjećanja od Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prošlo je trideset godina od sloma obrane Vukovara, nakon 87 dana krvavih borbi i odoljevanja agresorskim snagama predvođenim Jugoslavenskom narodnom armijom i četničkim paravojnim postrojbama završena je bitka za Vukovar, a nakon zauzimanja grada od strane agresora počinjeni su brojni zločini kakvi se ne pamte ni prije ni poslije na tlu starog kontinenta. U Vukovaru je tijekom 1991. godine ubijeno 1292 Vukovarca, za čiju smrt nitko nije odgovarao. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara oblježava se nizom manifestacija, a najpoznatija je Kolona sjećanja koja je u Hrvatskoj općeprihvaćena kao središnji događaj obilježavanja sjećanja na heroje vukovarske bitke. Danas u 10 sati i 30 minuta Kolona sjećanja po 24. put krenuti će iz Nacionalne memorijalne bolnice prema memorijalnom goblju žrtava iz Domovinskog rata.

-Tradicionalno program započinje u 10 sati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Početak formiranja kolone predviđen je za 10:30 sati, a dolazak kolone na Memorijalno gorblje žrtava iz Domovinskog rata predviđen je za oko 12:30, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod središnje križa i sveta misa koju će služiti mons. Ivan Šaško - rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić.

U 17 sati građani će moći vidjeti svjetlosnu rijeku sjećanja i u 18 sati program "I u mom gradu Vukovar svijetli", odnosno paljenje svijeća diljem zemlje. Pozivaju se sudionici Kolone na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

 

Pročitano 804 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI