NAJNOVIJE
DP Vukovar nezadovoljan odlukama usvojenim na sjednici Županijske skupštine

Predsjednica Domovinskog pokreta grada Vukovara Ivana Mujkić na konferenciji za medije održanoj povodom protekle sjednice Županijske skupštine i donesenih odluka, naglasila je kako u proračunu Županije za tekuću godinu nije bio uvršten novac za obnovu i rekonstrukciju vukovarske OŠ Nikole Andrića, već je tek sada uvršten u rebalans proračuna, ali i da Vukovarsko-srijemska županija još uvijek nije ispunila svoje ugovorne obveze, a njihove financijske obveze po potpisanom ugovoru za rekonstrukciju škole podmirilo je nadležno Ministarstvo.
-Kako je moguće da su iznos za obnovu i rekonstrukciju škole, o kojoj je pričala cijela država, zaboravili staviti u proračun Županije? Je li riječ o propustu ili ignoriranju? - upitala je Mujkić podsjetivši da su obnovu škole s po 10 % trebali sufinancirati Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija. -Sudeći po onome što je prezentirano na sjednici Županijske skupštine, Županija nije platila niti jednu privremenu situaciju za opremanje škole, tek su je sada uvrstili u rebalans proračuna. Ako je rok bio trideset dana i ako je Grad Vukovar svoju prvu privremenu situaciju platio u svibnju tko je to platio za Županiju i ako je, po kojem ugovoru i na koji način - upitala je Mujkić dodajući kako pročelnica nije željela govoriti o toj temi, a župan je rekao da je plaćanje obnove njihova dobra volja.

Podsjetila je i na činjenicu da sjedište Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije po zakonu mora biti u Vukovaru te da njen statut, po kojemu je sjedište u Vinkovcima, nije usklađen sa zakonom. -Nakon provedenog nadzora resornog ministarstva, TZ VSŽ trebala je promijeniti statut i sjedište, a krajnji je rok za preseljenje u Vukovar krajem listopada. Međutim, nakon upita vijećnika DP-a, župan je odgovorio da to ne planiraju učiniti – rekla je Mujkić upozorivši da se zakon mora provoditi i da se ne smije dovesti u pitanje rad TZ VSŽ.
- Čelnici županije trebali bi promisliti do čega može dovesti zabrana rada turističke zajednice jer osim njenog gašenja i neiskorištavanja turističkih potencijala, ugrožene su i egzistencije mnogih koji se turizmom bave– zaključuje Mujkić.

Član DP-a i vijećnik u Gradskome vijeću grada Vukovara David Vlajčić osvrnuo se na odluku o ponovnom povećanju cijena za domove za starije osobe na području županije u iznosu od 10%, odnosno 300 kuna. -Cijena je protekle godine porasla za 10% i sada ponovno za dodatnih 10 % čime je u godini dana porasla za 550 kuna, a taj porast izravno utječe na najranjiviju skupinu stanovništva – rekao je Vlajčić dodajući kako je licemjerno što sada povećavaju cijenu domova, a lokalni je HDZ kritizirao mjere štednje Grada Vukovara i činjenicu da su umirovljenici s 10 kuna trebali sufinancirati cijenu svoje mjesečne autobusne karte.

Mujkić je izrazila i žaljenje neodazivanjem na njihove press konferencije jednog lokalnog medija koji se, kako je rekla, financira iz javnih sredstava i javnost treba biti obaviještena o stajalištima svih.

(Petak, 07 Listopad 2022 15:33)
Vukovar u top tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma za 2022. godinu

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji se od 6. do 8. listopada održavaju u Amadria Parku Šibenik, Vukovar se našao među tri finalista za dodjelu Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji DESTINACIJA GODINE – Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma.

-Vukovar koji je bio sravnjen sa zemljom danas je dobitnik priznanja najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma. Ponosan sam na ostvareni rezultat koji je plod predanog rada i koji jasno daje do znanja da je Vukovar turistički posebno atraktivno mjesto koje svakom posjetitelju može pružiti bogatstvo tradicije, kulture i povijesti. Uz memorijalni turizam kao okosnicu, naš adut je i blizina Dunava koji riječnim kruzingom u Vukovar dovodi brojne turiste, a ljepota prirode i barokni ugođaj dodatan je motiv za posjet. Neizostavnu ulogu u turizmu svakako igra i Vukovarski vodotoranj koji je postao nezaobilazno mjesto posjete svakog turista. Ovo priznanje svojevrstan je poticaj za još boljim angažmanom, a na njemu zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli turizmu Vukovaraistaknuo je gradonačelnik Ivan Penava koji je nazočio dodjeli nagrada u Šibeniku.

Vukovar se u 2022. godini prema dosadašnjim turističkim pokazateljima, u usporedbi s 2021. godinom može pohvaliti sa 54% više dolazaka turista te 36% više noćenja!

Do kraja rujna u Vukovar je pristalo 308 kruzera s 23.103 putnika, a u 2022. godini otvoreno je 5 novih smještajnih objekata, od toga 3 kuće za odmor.

Titulu najuspješnije destinacije ove godine osvojio je Osijek, a među finalistima se našao i Karlovac, kojima ovim putem upućujemo najiskrenije čestitke!

(Petak, 07 Listopad 2022 12:24)
Smrtno stradala osamnaestogodišnjakinja iz Borova
U jučerašnjoj prometnoj nesreći u Ulici Dvanaest redarstvenika u Vukovaru smrtno je stradala osamnaestogodišnjakinja iz Borova.
(Četvrtak, 06 Listopad 2022 08:02)
Sokolovi proslavili 30. rođendan

U vojarni "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade HV-a, Sokolova, a kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

(Četvrtak, 06 Listopad 2022 07:38)
U teškoj prometnoj nesreću u Ulici 12 redarstvenika jedna je osoba poginula

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su da je u teškoj prometnoj nesreći u Vukovaru smrtno stradala jedna osoba.

(Srijeda, 05 Listopad 2022 13:29)
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila Foto: S. Grgić i V. Kupina

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kod Zavjetne kapelice Put spasa na tzv. Kukuruznome putu upaljene su svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na stradanja u Domovinskom ratu 1991. godine. 

Okupljanje na ovome mjestu svake godine uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organiziraju HVIDRA Vukovarsko-srijemske županije i HVIDRA Vukovar koje su i inicirale izgradnju kapelice kao zavjet Gospi što su tim putem mnogi branitelji i civili uspjeli doći do slobode. Kukuruzni put bio je jedini prolaz između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga 1991. godine, branitelji dolazili braniti Vukovar, ali i kojim su civili i branitelji izlazili iz grada.

Viktorin Jurić, pripadnik HOS-a, vukovarski branitelj rekao je kako je kapelica podignuta u znak zahvalnosti Gospi koja je u teškim trenutcima bila uz brojne koji su tim putem prolazili

- Zadnjih dana pravila više nije bilo, znao sam da pomoć jednostavno neće stići. Zajedno sa vojnom policijom krenuli smo kukuruznim putem te smo došli blizu Nuštru gdje smo dobili i jednog teškog ranjenika kojeg smo trebali spasiti. No,  upali smo u zasjedu gdje se počelo pucati sa svih strana. Ležali smo u jednome kanalu visokom samo 25 centimetara. U tih šest sati jedini spas nam je bila Gospa. Samo sam se molio da ovo sve završi i obećao sam sebi ako preživimo, jednoga dana ćemo napraviti zahvalu. Inicijativa je došla 2006. i jako sam sretan i zahvalan što se to napravilo. Svake godine kada dođem ovdje, sjetim se tih teških trenutaka jer upravo u ovom trenutku, prije 30 godina, ležao sam u jednom kanalu koji je bio pun vode dok su tenkovi išli prema nama - rekao je Jurić koji je 1991. Vukovar došao braniti iz Beča.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Filip Sušac naglasio je značaj toga puta svima koji su se nalazili u okupiranome gradu.
- Kukuruzni put, Put spasa u tim je danima, pred pad grada, Vukovarcima značio trunku spasa, trunku nade da će moći izaći iz opkoljenog Vukovara i da će spasiti vlastite živote. Zahvaljujući svim braniteljima, svim postrojbama koje su ovaj put održavale prohodnima brojni su Vukovarci živi i zdravi. Ovaj put ne samo da je značio izlaz iz Vukovara nego je značio i svim našim braniteljima i civilima spas u vidu prehrane, oružja i drugih potrepština koje su bile nužne za vrijeme opsade – rekao je Sušac.

sušac put spasa

- Ovdje u nazočnost i obitelji koje su izgubile svoje najmilije emocije su iznimno snažne kao i uvijek. Želim iskazati poštovanje svima koji su svoj život položili na oltar Domovine poglavito, u ove dane žrtvama herojskog grada Vukovara i Škabrnje. Pozivam sve da ove dane s punim pijetetom iskažemo zahvalu na najbolji način, kroz molitvu uz sjećanje na njihov doprinos na njihovu žrtvu za slobodu koju danas imamo. Važno je i na današnji dan da podsjećamo naše mlade koliku smo žrtvu kao narod podnijeli, da očuvamo tu našu snagu koju smo imali devedesetih godina, da se nikad ne umorimo čuvati hrvatsku koju smo krvavo platili, da mi koji djelujemo u javnom životu vodimo računa na koji način se obraćamo žrtvama, da, mi koji odgovaramo i imamo mandat i povjerenje od našega naroda, smo svjesni činjenice da nas svakim danom prate obitelji koje su izgubile svoje najmilije. Mi, kao resorno Ministarstvo hrvatskih branitelja i kao Vlada činimo iznimno velike napore, svakodnevno provodimo probna iskapanja, tragamo za sudbinom naših nestalih. Važno je da u našoj komunikaciji uvijek imamo na umu da se svaka naša riječ sa posebnom pozornošću prati i zato je poziv svima da kad govore o nestalim osobama budu odgovorni. Mi nastavljamo predano raditi. Važno je da nastavimo u društvu izgrađivati iskren odnos prema hrvatskim braniteljima. Nikoga ne treba ponižavati jer naši branitelji kada su branili Vukovar, Škabrnju, Saborsko, Slunj i dr. bili su jedinstveni sa uvažavanjem, sa poštovanjem imajući na umu samo jedan cilj, a to je slobodna samostalna suverena Republika Hrvatska. Danas je važno očuvati to zajedništvo koje su naši branitelji imali u tim teškim danima – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pročitano 289 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija