Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Obilježava se 30. obljetnica stradanja žrtava Borova naselja

Obilježava se 30. obljetnica stradanja žrtava Borova naselja FOTO: ARHIVA HRV

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavljaju se danas, 19. studenoga, prigodnim programima kojima će se odati počast svim žrtvama Borovo naselja.

Od 8 sati učenici osnovnih škola zapaliti će svijeće na Križnom putu od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske. Središnji program obilježavanja i polaganje vijenaca, pod nazivom „Žrtva Borovo naselja za Domovinu” u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” započinje u 9 sati i 30 minuta ispred nekadašnje ratne bolnice i skloništa Borovo Commerca. Hod Križnim putem, odnosno kolona sjećanja, ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske započinje u 10 sati nakon čega će se služiti Sveta misa za sve žrtve. Počast braniteljima i i civilima stradalim u Borovu selu odati će se u 12 sati i 30 minuta, a za žrtve će se položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomen obilježja „Farme – Lovas” u 13 sati.

Podsjetimo, u sklopu tvornice Borovo nalazilo se skladište Borovo Commerce koje je ratne 1991. godine bilo sklonište za tisuću građana. Krajem rujna, s obzirom na stanje u vukovarskoj bolnici, Borovo Commerce organizirao se kao pričuvna ratna bolnica jer su ranjenici sve teže dolazili do središta grada gdje je smještena. U skloništu je boravilo oko 600 civila i 250 ranjenika. Posljednji premještaj ranjenika iz bolnice u Borovo Commerce bio je 8. studenog kada je otpremljeno oko 30 ranjenika. Stanje se pogoršalo kada je presječena komunikacija između središta grada i Borova naselja te im je prekinut dotok pomoći. Netom prije pada obrane grada bilo je jasno kako je Borovo Commerce meta agresora u čije se skladište povuklo više od 1.500 Borovčana. U jutarnjim satima 20. studenog tenkovima su, iza 9 sati ujutro, počeli razarati sklonište. Tvornica se zapalila i bilo je jasno da će biti pokorena. Uslijedila je dogovorena predaja, a na izlasku zarobljenika prema vozilima započeli su napadi i odvođenja.

Odvedeni iz kolone rijetko su se vraćali. Obuća koja je postala simbol branitelja, visoke žute čizme koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde, tzv. Zenge, bile su kobne za smještene u Borovo Commercu. Svi koji su ih imali na nogama bili su odvođeni iz kolone i ubijani. Na dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba. U tri mjeseca opsade u gradskoj četvrti poginulo je 176 civila i branitelja. Nestalima se vodi još 48 osoba odvedenih iz Borovo Commerca, a dio odvedenih je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas”.

Pročitano 479 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI