NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

30 godina: Žrtva Borova naselja za Domovinu

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavljaju se danas, 19. studenoga, prigodnim programima kojima će se odati počast svim žrtvama Borova naselja pod sloganom "Žrtva Borova naselja za Domovinu". 
Novinarski timovi HRV-a cijeli dan će provesti na terenu, vijesti iz Borova naselja prikupljat će Marija Molnar, Matea Karlović, Valerija Lozančić i Jasenka Vrdoljak. Kroz program vas vodi Vanessa Kupina, a u informativnom programu s vama su Klaudija Boras i Milan Paun.

13:58 - Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke. 

- Bolni i teški su dani. Mi samo tražimo svoje najmilije, ništa drugo. Neka Bog prosvjetli sve one koji znaju istinu. Izgubila sam muža čiji se trag gubi kod Veleprometa, a sve do dan danas nemam nikakih saznanja - rekla je Patko.

13:52 sati - Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata naglasila je kako se u Republici Hrvatskoj traga za još 1853 nestalih osoba iz Domovinskog rata, dok je najveći dio sa područja grada Vukovara, čak 386 nestalih osoba.

- Moramo reći da još uvijek tražimo veliki broj nestalih osoba, kao obitelji ne možemo izraziti zadovoljstvo. Iako smo svjesni da problem leži u Srbiji i u srbima pored kojih svakodnevno prolazimo, koji znaju sve potrebne informacije koje mi tražimo, a to je da pronađemo posmrtne ostatke naših najmilijih. Svjesni smo kako vrijeme prolazi, nama nikakva zatvorska kazna i presuda ne znači sve dok se ne pronađu svi posmrtni ostaci - istaknula je Rapčak.

Zrtva borovo 21
Položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu, Borovo naselje.

13:30 sati - Odavanje počasti žrtvama Borova naselja nakon "Farme Lovas" nastavlja se kod Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovo naselju.

13:00 sati - Na "Farmi Lovas" nastavlja se obilježavanje žrtvama Borova naselja. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaje se počast svim žrtvama. 

Zrtva borovo 20
Udruga Žene u crnom iz Beograda.

Zrtva borovo 16
Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

Zrtva borovo 17
Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković s izaslanstvom.

Zrtva borovo 18
Ispred Hrvatskoga sabora vijenac je položio i svijeću zapalio saborski zastupnik Nikola Mažar.

Zrtva borovo 19
Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske.

Zrtva borova 15
Predstavnice Udruge Vukovarske majke i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

13:00 sati -  Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara.

- Na Farmi Lovas pronašli smo posmrtne ostatke naših 24 sugrađana gdje su krvnici neljudskim načinom ooduzimali živote, a masovnu grobnicu pokušali su prikriti životinjskim kostima. Žalosti nas činjenica da još ovakvih masovnih grobnica imamo na području Republike Hrvatske i Srbije - rekao je Sušac.

12:50 sati - Žene u crnom iz Beograda došle su i ove godine odati počast svim žrtvama Domovinskog rata te su tako u znak na sve žrtve položile ruže na obali Dunava u selu Borovo.
Zrtve borovo 16
Udruga Žene u crnom iz Beograda polažu ruže na obali Dunava u selu Borovo.

12:42 sati - Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rekla je kako je veliki broj roditelja, supruga i djece koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima.

- Prošlo je 30 godina, kod nekih ljudi sve je manje nade da će uspjeti pronaći svoje najmilije. Mnogi su završili u Dunavu i upravo stoga smo ovdje položili vijenac i zapalili svijeće. Ovdje smo u znak podsjećanja za sve one koji znaju gdje su njihove kosti. Jako nam je teško prisjećati se zločina, pokušavamo se ne prisjećati tih strahota, ali to je u ove dane nemoguće. 

12:40 sati - U selu Borovo zapaljene su svijeće u obliku križa te je pušten vijenac u Dunav. Molitvu govori fra Slavko Milić, župnik crkve Gospe Fatimske. 
Zrtva borova 14
Zapaljene svijeće u obliku križa za sve žrtve i nevine živote čiji su životi okončani u selu Borovo.

Zrtva borovo 15
Puštanje vijenca na obali Dunava u selu Borovo.

12:35 sati - Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić naglasio je da se posljednja skupina branitelja Borova naselja, njih 400, neprijatelju predala tek 20.studenoga, što govori da je otpor pružan do posljednjeg trenutka.

- Danas moramo gledati naprijed i promijeniti neke stvari u našem društvu. Mladost nam odlazi i tim promjenama moramo napraviti državu po mjeri onih koji su za nju dali živote. Nismo se borili zato da nam pola države ode. Pred nama je još puno posla i promjena koje moramo napraviti svi zajedno – poručio je iz Borova naselja Josić.

12:32 sati - Marija Šestan, majka nestalog branitelja Tomislava Šestana.

- Tražim sina Tomislava Šestana, odveden je iz Borovo Commerca u selo Borovo i dalje mu se gubi svaki trag. Jel završio svoj život ovdje ili negdje drugdje, ne znam. Već 30 godina tragamo za njegovim kostima. Jako je teško ovih dana, nemam ni grob, ali dođem ovdje zapaliti svijeću.Imao je samo 21 godinu, više ga tražim nego što je on živio.
Na upit novinarke koja je poruka koju šalje, Šestan je odgovorila.
- Da se nađu svi koji se vode kao nestali i da imaju svoj grob. Mi obitelji koji tražimo svoje najmilije želilmo mir u srcu. Poruka koju želim poslati je da se nikada više ne ponovi ovakva tragedija - poručila je Šestan.
Zrtva borovo 14
Marija Šestan, majka nestalog Tomislava Šestana, koja još uvijek traga za istinom i njegovim kostima.

12:30 sati - Nakon svete mise odaje se počast u selu Borovo. "Svjedočenjem protiv zaborava” – Počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u selu Borovo.

12:05 sati - Saborski zastupnik Nikola Mažar naglasio je da danas obilježavamo najtragičniji dan za Borovo naselje kada su JNA i paravojne postrojbe znajući da se u Borovo Commercu nalaze civili i ranjenici ipak sravnili taj prostor, a nakon toga  u krvavom pohodu izveli  ljude van i pozarobljavali.

- Tada je u Borovu naselju ubijen 51 branitelj i civil i ovim smo se komemorativnim skupom prisjetili svih žrtava odavši im pijetet i počast. S nama su u srcu svaki dan. Isto tako ne damo da se zaboravi niti zločin počinjen u Borovu selu gdje su na žalost civili i branitelji mučki ubijeni, streljani i bačeni u Dunav. Na nama svima je da im odajemo počast, da ih se sjećamo i ne damo zaboravu, ali isto tako i rasvijetlimo pitanje nestalih osoba. U komunikaciji s Republikom Srbijom preko nadležnih institucija tražimo da se riješi pitanje 386 nestalih osoba iz Vukovara i dok ih ne pronađemo nitko od nas neće biti miran – poručio je Mažar.

11:00 sati - U tijeku je služenje svete mise u crkvi Gospe Fatimske za sve žrtve Domovinskog rata.

10:49 sati - Kolona sjećanja predvođena braniteljskim udrugama stigla je do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju gdje će se služiti sveta misa za poginule i nestale.

10:27 sati - Kolona sjećanja nalazi se na ulazu na Trpinjsku cestu.

10:25 sati - Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemski.

- Obitelji koje traže svoje nestale muče se već 30 godina i to je prestrašno. Cijelo se naše društvo i državni aparat mora pokrenuti i pomoći rasvijetliti sudbinu tih ljudi. Teško je govoriti o oproštaju u ovakvim situacijama. Uvijek sam za to da sve gledamo kao ljude i s pozitivnim pristupom, no u situacijama poput ove, to je iznimno teško. Molimo se za one kojih nema, ali i za one koji su to počinili – poručio je s komemoracije župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

10:17 sati - Unatoč koronavirusu u koloni sjećanja okupio se veliki broj sudionika. 
Zrtva borovo 4
Veliki broj sudionika i danas je došao odati počast svima onima koji su svoje živote utkali u Domovinu, kao i svim nevino stradalim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

10:00 sati - Započeo je Hod Križnim putem, odnosno kolona sjećanja, ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske.

Zrtva borovo 3
Kolona sjećanja za Žrtvu Borova naselja za Domovinu započela je put prema crkvi Gospe Fatimske.

09:56 sati - Molitvu je predvodio fra Slavko Milić koji je naglasio kako se ovih dana zahvaljujemo svim žrtvama te tražimo od Gospodina za njihov mir. Za sve njih upućene su molitve.

09:55 sati - Predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko u obraćanju okupljenima zahvalila je svima koji su svojim životima omogućili život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.
- Hvala svim žrtvama koje su svoje živote utkale u našu domovinu. Neka plamen svih ovih svijeća nadjača zlobu svih onih kojima ni danas ništa nije sveto. Neka danas govore oni koji znaju gdje su grobovi, a šute. Neka progovori savjest. Nikada nećemo zaboraviti žrtvu koju su dali naši branitelji - rekla je Patko u uvodnoom obraćanju na središnjem programu.
Zrtva borovo 5
Predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko u uvodnom obraćanju.

09:53 sati - Vijenac polaže Udruga Žene u crnom.
Zrtva borovo 6

09:51 sati - Vijenac polaže Općina grada Lukavca.

09:49 sati - Vijenac polaže Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO “Živinički sokolovi.

09:48 sati - Vijenac polaže Udruga dragovoljaca HVO općine Lukavac.

09:47 sati - Vijenac polaže Borovo d.d.
Zrtva borovo 12

09:46 sati - Vijenac polaže Policijska uprava Vukovarsko-srijemska.
Zrtva borovo 9

09:45 sati - Vijenac polažu članovi  204. Vukovarske brigade. 
Zrtva borovo 7

09:44 sati - Vijenac polaže gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.
Zrtva borovo 8

09:41 sati  - Vijenac polaže župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić s izaslanstvom.
Zrtva 1 Borovo slika 2

09:39 sati - Vijenac polaže izaslanstvo predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja.
Zrtva borovo 11

09:37 sati - Vijenac ispred Hrvatskoga sabora polažu saborski zastupnici Nikola Mažar i Marijana Balić.
Zrtva borovo 10

09:35 sati - Vijenac polažu Udruga Vukovarske majke i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.
Zrtva borova 13

09:30 sati - Središnji dio programa pod nazivom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" upravo je započeo ispred nekadašnje ratne bolnice i skloništa Borovo Commerca.

09:00 sati - Ispred Borovo Commerca postrojene su stjegonoše koje će predvoditi Hod križnim putem, tj. kolonu sjećanja. Okuplja se i sve veći broj građana koji su došli odati počast žrtvi Borova naselja. Obilježavanje se održava pod epidemiološkim mjerama te je stoga i veći broj covid redara i pripadnika MUP-a. Prigodni program započinje u 9 sati i 30 minuta.

08:15 sati - U vrijeme teške borbe za grad u sklopu tvornice Borovo nalazilo se skladište Borovo Commerce koje je tada bilo sklonište za tisuću građana. Krajem rujna, s obzirom na teško stanje u vukovarskoj bolnici, Borovo Commerce organizirao se kao pričuvna ratna bolnica jer su ranjenici sve teže dolazili do središta grada gdje je smještena. U skloništu je tada boravilo više od 600 civila i čak 250 ranjenika. Posljednji premještaj ranjenika iz bolnice u Borovo Commerce dogodio se 8. studenog kada je otpremljeno oko 30 ranjenika. 

Stanje se pogoršalo u Borovo Commercu i cijelome naselju kada je presječena komunikacija između središta grada i Borova naselja te je prekinut i dotok pomoći. Netom prije pada obrane grada bilo je jasno kako je Borovo Commerce meta agresora u čije se skladište povuklo više od 1.500 Borovčana. U jutarnjim satima 20. studenog tenkovima su, iza 9 sati ujutro, počeli razarati sklonište. Tvornica se zapalila i bilo je jasno da će biti pokorena. Uslijedila je dogovorena predaja, a na izlasku zarobljenika prema vozilima započeli su napadi i odvođenja.

Odvedeni iz kolone rijetko su se vraćali. Obuća koja je postala simbol branitelja, visoke žute čizme koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde, tzv. Zenge, bile su kobne za smještene u Borovo Commercu. Svi koji su ih imali na nogama bili su odvođeni iz kolone i ubijani. Na dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba. U tri mjeseca opsade u gradskoj četvrti poginulo je 176 civila i branitelja. Nestalima se vodi još 48 osoba odvedenih iz Borovo Commerca, a dio odvedenih je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas”.

08:00 sati -  Učenici osnovnih škola zapalili su svijeće na Križnom putu od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske. Središnji program obilježavanja i polaganje vijenaca, pod nazivom „Žrtva Borova naselja za Domovinu” u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” započinje u 9 sati i 30 minuta ispred nekadašnje ratne bolnice i skloništa Borovo Commerca. Hod Križnim putem, odnosno kolona sjećanja, ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske započinje u 10 sati nakon čega će se služiti Sveta misa za sve žrtve. Počast braniteljima i i civilima stradalim u Borovu selu odati će se u 12 sati i 30 minuta, a za žrtve će se položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomen obilježja „Farme – Lovas” u 13 sati.Zrtva 1 svijece

Učenici osnovnih škola zapalili su svijeće na Križnom putu od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske.
Pročitano 821 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija