Ispiši ovu stranicu

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik Foto: Jasenka Vrdoljak

Komemorativnim skupovima u Borovu naselju, Borovu selu i na farmi Lovas nazočile su i predstavnice udruge Žene u crnom iz Beograda, mirovne aktivističke, antimilitarističke i feminističke skupine koja se posljednjih 30 godina u Srbiji odupire velikosrpskim idejama i osuđuje ratne zločine počinjene u ime Srba. Njihova voditeljica Staša Zajović ističe da je u Srbiji još uvijek veliki stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za zločine u Vukovaru, a veličanje ratnih zločinaca preneseno je s institucionalne razine i na onu uličnu. Zato ne gaji nadu da će u toj zemlji uskoro doći do zadovoljenja pravde za sve žrtve. Ipak njihov glas otpora koliko god se činio skromnim, traje već 30 godina. U Vukovaru ih poznaju i poštuju jer godinama dolaze odati počast žrtvama velikosprske agresije.

- Nikada nismo prestale graditi mostove i prostore u kojima će žrtve zločina govoriti. Nastojimo proširiti prostore u kojima će patnja biti javno priznata jer smo zabrinute, jako tužne i poražene činjenicom da je tragedija Vukovara gotovo nepostojeća i nevidljiva u srbijanskoj javnosti, da je stupanj poricanja i negiranja odgovornosti jako velik, a zid šutnje države i društva vrlo ozbiljan. Ono što mi činimo, ti naši skromni koraci možda su nevidljivi, ali postoje i nadamo se, zalog nekim budućim generacijama. Možda će oni čiji roditelji nisu shvatili ozbiljnost i nisu preuzeli odgovornost za ono što je bila njihova generacijska, ljudska i moralna obveza, to učiniti. Nadamo se, jer takvo što se ne bi dogodilo samo u Srbiji, već se naime dogodilo u Njemačkoj i nekim drugim zemljama – reklaje Zajović.

Jučer su u središtu Beograda održale mirovnu akciju pod nazivom Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru i posebno zatražile odgovornost Srbije za formiranje čak šest logora na teritoriju te zemlje tijekom '91. i '92. godine u kojima su bili zatočeni hrvatski državljani nakon pada Vukovara.

- Jedan je to od najzvjerskijih i najužasnijih zločina za koje  praktički nitko nije odgovarao jer je osuđena samo jedna niže rangirana osoba. Znamo da je dolaskom Aleksandra Vučića na vlast u neku ruku stopirano ili blokirano porocesuiranje ratnih zločina i nemamo nade da će se stvari pokrenuti u dobrom smjeru. Na žalost, u Srbiji je na vlasti režim kojeg provode baštinici Srpske radikalne stranke, oni koji su harali, ubijali, palili i mučili po Vukovaru. Jako je porazno i to što je prostor mržnje u Srbiji s institucionalne razine prenesen i na onu uličnu pa se tako ratni zločinci poput Ratka Mladića slave na muralu. Veliki je to šok u globalnim razmjerima i nije jedini slučaj. Veselin Šljivančanin jedan od osuđenih ratnih zločinaca dočekan je s velikim oduševljenjem. On je član vladajuće stranke i našim novcem se financiraju njegove knjige...no ima dosta glasova otpora. Mi se prvenstveno obraćamo žrtvama i društvu, a kada je u pitanju država ne gajimo nadu da će biti ispunjeno bilo što kako bi se  zadovoljila pravda za žrtve. To ne rade ni u slučaju žrtava sa srpskim, a kamoli drugim imenima – poručila je danas iz Borova naselja Staša Zajović.

Pročitano 427 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar