Ispiši ovu stranicu

Izaslanstvo autonomne pokrajine Vojvodine u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji

Izaslanstvo autonomne pokrajine Vojvodine u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji pristiglo je Izaslanstvo Autonomne pokrajine Vojvodine predvođeno predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Istvánom Pásztorom i direktorom Vojvodinašume Ronaldom Kokaiem.

Posjet je započeo radnim sastankom u Vinkovcima, gdje su goste dočekali župan Damir Dekanić i predstavnici Hrvatskih šuma Uprave šuma podružnice Vinkovci. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima pripreme zajedničkog projekta za prijavu na Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska Srbija.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasio je kako nije riječ o jednom projektu nego o više njih, a kroz koje se, uz zajedničku suradnju Autonomne pokrajine Vojvodine i Vukovarsko-srijemske županije može doći do onih sredstava koji su zaključani bez zajedničke suradnje.

- S jedne i druge strane granice imamo vrlo sličnih problema. Imamo isti teren, imamo vrlo slične ljude i imamo šansu da uz neku bolju i intenzivniju suradnju nego je to ona bila do sada te da ostvarimo puno bolje rezultate. Želimo od toga područja napraviti centar, a ne rubno područje jer će nam ovaj kraj opustjeti. Ljudi nam odlaze u potrazi za boljim životom, a priliku za bolji život imamo ovdje. Za taj bolji život se moramo izboriti projektima, malo više rada, malo više edukacije, malo više visokoškolskih ustanova, razmjena iskustava to će nam i omogućiti – poručio je župan Dekanić naglasivši potrebu za suradnjom koja daje snagu kod nastupa na europskim i svjetskim tržištima.

Voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić istaknuo je kako se nada da će se ovim projektom u razvoj gospodarstva uključiti i gospodarstvenici iz drugih krajeva.

- Drago mi je da nastavljamo priču prekogranične suradnje, jer u šumskim predjelima smo baš naslonjeni jedni na druge. Nadamo se u budućnosti kako ćemo u suradnji sa Vojvodina šumama pokrenuti nove projekte kroz koje ćemo zaustaviti odlazak mladih, ali i privući gospodarstvenike iz drugih krajeva – rekao je Sabljić.

István Pásztor predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine rekao je kako su problemi obje zemlje isti te kako se samo zajedničkom suradnjom može zadržati ljude na ovim prostorima.

- Tema današnjeg susreta i razgovora je nastavak zajedničke suradnje te mogućnosti pripreme projekata prema fondovima Europske unije. Mislimo da je ovaj projekt istovremeno i privredni i ekološki, socijalni, ekonomičan i u svakome pogledu može poslužiti kao jedan od mehanizama za postizanje ovoga cilja - rekao je Pásztor dodavši kako je zajednički cilj biti uspješni prilikom povlačenja sredstava Europske unije za projekte kao i u realizaciji istih.

Nakon radnog sastanka u Centru kompetencija nastavljen je u Gradištu predstavljanjem Centra kompetencija i prijedlogom suradnje na projektu Sabirno-logističkih centara za biomasu. Posjet je završen u Šumarskom muzeju u Bošnjacima.

Pročitano 508 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI