Ispiši ovu stranicu

Vinkovci uveli javne električne bicikle

Bicikli su namijenjeni za gradsku vožnju Bicikli su namijenjeni za gradsku vožnju Novosti

Vinkovčanima su od danas na raspolaganju javni bicikli i to 12 klasičnih i šest električnih na trima lokacijama u gradu, na postajama kod željezničkog kolodvora, u središtu grada u blizini zgrade Hrvatske pošte te u Genscherovoj ulici uz park Lenije u blizini srednjih škola i bazena. 

„Dobili smo priliku da kroz projekt napravimo lijepu priču kroz koju ćemo još jednom promovirati biciklizam u gradu. Dajemo priliku da naši sugrađani, ali i drugi koji se nađu u Vinkovcima, mogu iznajmiti bicikl i voziti ga na području grada te, ako već nisu, isprobati električni bicikl. Molim sve da ih čuvamo i da se prema njima odnosimo kao prema svojim biciklima kako bi što duže trajali i koristili našim sugrađanima”, poručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zahvalivši Agenciji VIA i Odjelu za komunalno gospodarstvo i uređenje grada na odličnom projektu.

Postaje su postavljene na lokacijama s najvećom koncentracijom ljudi, a njihovo korištenje je, pojašnjava direktor Sustava javnih bicikala Nextbike Ante Gustin, vrlo jednostavno.

"Morate se najprije registrirati u aplikaciju Nextbike, skenirati broj bicikla, obaviti postupak plaćanja čime bicikl otključavate. Kada budete gotovi s vožnjom vratite ga natrag u postaju i odjavite u aplikaciji čime se bicikl zaključava. Možete platiti jednokratno pet ili 10 kuna, ovisno o vrsti bicikla ili godišnju pretplatu u iznosu od 200 kuna. Njome dobivate neograničen broj vožnji na dnevnoj bazi po pola sata i to u svih 30 gradova u Hrvatskoj koji koriste ovaj sustav. Ako ga koristite dulje morat ćete platiti pet kuna za svakih dodatnih 30 minuta”, pojašnjava Gustin.

Uz sve to, bicikli su zaštićeni i od krađe. Svi imaju GPS lokatore pa se ne može dogoditi da nestane bicikl jer se u bilo kojem trenutku zna gdje se bicikl nalazi.
Vrijednost projekta je 565.000 kuna, 40 posto je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto sredstvima Grada Vinkovaca.

 

Pročitano 765 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun