Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije 1. prosinca obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, odnosno u prijevodu sindroma stečene imunodeficijencije.

AIDS ili poznatiji kao SIDA smrtonosna je,neizlječiva i spolno prenosiva bolest. Uzročnik bolesti je HIV virus, odnosno virus humane imunodeficijencije, kojem je jedini rezervoar čovjek. Virus napada stanice imunog sustava, ugrađuje se u DNA stanice domaćina i time ona postaje tvornica novih HIV virusa. Izvor infekcije je HIV-om zaražena osoba. Najčešće zabilježeni put zaraze bio je nezaštićeni spolni odnos. Bolest se prenosi i putem injektiranja droga nesterilnim priborom, prijenosom sa zaražene majke na dijete tijekom poroda odnosno dojenja, a najrjeđe primanjem zaraženih krvnih derivata. Posljednjih godina ostvaren je značajan napredak u liječenju infekcije HIV-om.

Danas postoje antiretrovirusni lijekovi.
- Danas su kombinacijom lijekova puno veće mogućnosti liječenja. Imamo mogućnost liječenja HIV infekcije jednom tabletom na dan. Također, imamo lijekovi koji imaju manji štetni popratni učinak kao i manje interakcije s drugim lijekovima - rekla je Davorka Lukas, prof.dr.sc. pročelnica zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika u Klinici za infektivne bolesti „dr.Fran Mihaljević” Zagreb.

Za postavljanje dijagnoze HIV infekcije rutinski se koriste testovi kojima se u krvi detektiraju protutijela na HIV virus.
- Imamo odgovorniju strategiju prevencije kroz preventivna testiranja gdje spriječavamo ljude da dosegnu stanje AIDS-a i dosegnemo to da sto ranije započnu terapiju. Normalanživot s HIV-om je definitivno moguć - rekao je Davor Dubravić, psiholog u Hrvatskoj udruzi za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa te je dodao kako je važno educirati o HIV-u i zaustaviti diskriminaciju zaraženih osoba.
- Ne postoji osnova na koju bi se zaraženi HIV-om trebali dijeliti. Osoba nije zarazna ni opasna, pogotovo u socijalnim kontaktima i ne zaslužuje nikakav drugačiji tretman od drugih – zaključio je.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u 2020. godini bilo je zabilježeno 76 novooboljelih od infekcije HIV-om, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te 5 umrlih od posljedica AIDS-a.

Pročitano 501 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI