Ispiši ovu stranicu

Penava: O covid potvrdama odlučivat će Hrvatski sabor

Zastupnicima nisu potrebne covid potvrde kao ulaznice u Hrvatski sabor, smatra Penava Zastupnicima nisu potrebne covid potvrde kao ulaznice u Hrvatski sabor, smatra Penava HRV

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava objavio je da kreću s prikupljanjem potpisa 51 saborskoga zastupnika kako bi se prije zimske stanke raspravljalo o ustavnosti covid potvrda i primjenjivala ustavna odredba da se o ograničenju prava i sloboda odlučuje dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, javlja Hina.

Penava je na konferenciji za novinare rekao da žele prikupiti potpise saborskih zastupnika iz svih klubova jer je to jedini način da predsjednik Sabora uvrsti točku u dnevni red.

Najavio je i da će podržati Mostovu referendumsku inicijativu za ukidanje covid potvrda,

„Ograničavanje prava i slobode građana može se uvesti po točkama 16. i 17. Ustava, međutim, kod nas se koristi točka 16. temeljem koje Stožer civilne zaštite, koji jest legalno tijelo, koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke”, ustvrdio je.

„Članak 16. Ustava kaže da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju pa pitam je li razmjerna potreba za ograničenjem vaših i naših prava i sloboda da, kako biste ušli u Sabor, potrebna potvrda bilo o testiranju, bilo o cijepljenju, a da smo ovu tiskovnu konferenciju organizirali u bilo kojoj kavani ili trgovačkom centru u gradu, ne bi nam trebalo ništa”, istaknuo je Penava.

Pojasnio je da traže da se takve odluke donose na temelju članka 17. u kojem stoji da "u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom mogu se ograničiti, o čemu odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika".

 

 

Pročitano 707 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun