Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Sumnja se na pojavu omikrona u Hrvatskoj

Sumnja se na pojavu omikrona u Hrvatskoj Foto: Arhiv HRV-a

U Hrvatskoj se sumnja na pojavu omikron varijante koronavirusa, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U tijeku je provjera u službenom laboratoriju i javnost će biti obaviještena odmah po primitku rezultata.

Na omikron se sumnja kod jednog stranog radnika koji je nedavno došao u Zagreb.

U Zagrebu se i testirao, a zbog sumnji na omikron, uzorak je poslan na daljnju analizu čiji će rezultati biti poznati sutra.

Neslužbeno doznajemo da je pacijent prije dolaska u Zagreb boravio u Južnoj Africi.

Omikron je dosad identificiran je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je prije par dana upute za putnike koji dolaze iz država s područja Južne Afrike. Prema uputama, svi putnici koji dolaze iz tih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene.

Pri dolasku iz sljedećih država/regija primjenjuju se posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice Republike Hrvatske:

Putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik određuje se nužna mjera
karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana i obavezno testiranje na virus SARS-CoV-2 zadnji dan karantene. Preporučljivo je putnike iz tih zemalja testirati odmah po dolasku u Hrvatsku, tj. na početku karantene.

Dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobađa obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene putnike koji dolaze iz tih zemalja.

Pročitano 564 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI