Ispiši ovu stranicu

Opatijski kukali okupali se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija

Opatijski kukali okupali se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija Marija Molnar

Točno u podne ove subote, članovi udruge Opatijski kukali, na šetnici kod sidra u Vukovaru, okupali su se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija. Unazad 18 godina upražnjavaju zimsko kupanje u moru, okušali su se prošle godine i na zagrebačkom Jarunu, a ovo je prvi put da su u zimskim uvjetima zaplivali i u rijeci.

Događaj je organiziran u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Opatija, Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovar, Moto nautičkim klubom sv. Bono Vukovar, Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom grada Vukovara, a u znak sjećanja na 30.godišnjicu stradanja Vukovara, hrabri su kupači odali počast žrtvama puštanjem vijenca niz rijeku.

 

Kukali

- Jako smo ponosni, Dunav je naša najveća rijeka i velika nam je čast da s hrvatskim braniteljima možemo na svoj poseban i osebujan način obilježiti ovu veliku obljetnicu - istaknuo je Mario Sušanj iz udruge Opatijski kukali. Pojasnio je i da se za ovakva zimska kupanja pripremaju trenirajući tijekom zime svake nedjelje na kupalištu Slatina u Opatiji.

Vijenac pušten niz Dunav za ovu priliku, poklon je Grada Opatije i udruge u znak poštovanja vukovarske tragedije, ali i kao znak povezanosti Vukovaraca s Opatijom u kojoj su mnogi od njih proveli svoje prognaničke dane.

 

Kukali vijenac

Inače izraz kukali na čakavskom narječju opatijskoga kraja znači galebovi.

U ime Grada Vukovara, ovaj je nesvakidašnji događaj u našem gradu, zajedno s brojnim Vukovarcima koji su bodrili kupače, pratio i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Zahvaljujem im što su došli okupati se i na taj način službeno zatvoriti sezonu kupanja u našem Dunavu. Divim se njihovom činu jer ovaj način kupanja promovira zdrav način života . Brojne su studije pokazale dobrobiti kupanja u hladnoj vodi, osobno sam i sam o tome razmišljao, međutim morao bih se još fizički i psihički pripremiti jer je uz fizičku pripremu iznimno važna i ona psihička te mentalna. Nadam se da će ponijeti lijepe uspomene iz našeg grada – izjavio je Sušac.

 

Kukali Susac

 

Osim gostiju iz Opatije, ovom su se kupanju u hladnom Dunavu pridružila i dvojica mladića iz Vukovara Domagoj Soldo i Adrijan Hutz kao i specijalist za ledene sportove Teo Šteter, voditelj škole klizanja u Vukovaru.

Pročitano 607 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar