Ispiši ovu stranicu

U drugoj polovici ove godine bit će pušten u promet most preko Drave na autocesti

Za obnovu i gradnju cesta u Osječko-baranjskoj županiji 750 milijuna kuna Za obnovu i gradnju cesta u Osječko-baranjskoj županiji 750 milijuna kuna HRV

Obzirom na dinamiku izgradnje poddionice Beli Manastir-Halasica na autocesti Salvonica na koridoru 5C izgradnja će biti završena u drugoj polovici ove godine sukladno ugovorenim rokovima, potvrdila nam je Kata Kuprešak iz Ureda Uprave Hrvatskih autocesta, Odjel za korporativne komunikacije.

Dovršetkom te gradnje u mrežu domaćih autocesta bit će uključen i novi most preko Drave na toj dionici, nakon Pelješkoga mosta građevinski najzahtjevniji i najljepši most u Hrvatskoj.

Gradnja poddionice od mosta Halasica do čvora Beli Manastir vrijedna je 443 milijuna kuna (bez PDV-a), projekt se financira sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Nakon toga ostaje još na tom koridoru doći do granice s Mađarskom što je najavljeno do kraja 2023. godine.

Spomenimo i da je 2021. godine u svom južnom kraku Slavonica dovedena do kraja, u promet prema Bosni i Hercegovini pušten je granični prijelaz i most Svilaj preko Save.
Hrvatske autoceste najavile su i uvođenje novog sustava naplate, no odluka je ipak na Vladi RH. Ipak, počelo se s uvođenjem beskontaktne naplate, bez posredovanja blagajnika na pojedinim manjim čvorištima, to je uvedeno na čvorištu Spačva, a najava je kako će i u taj režim ući i naplata na Slavonici, na ulazu za Osijek kod Čepina.
Hrvatske ceste, koje skrbe o državnim cestama, ulažu u konstrukciju prometnice D213 na dionici od Osijeka do Erduta, odnosno do granice s Republikom Srbijom.

U tijeku su radovi od raskrižja Nemetin do (budućeg) kružnog raskrižja Aljmaš. Vrijednost radova je nepunih 72 milijuna kuna.

Ovo je prva faza rekonstrukcije, ona se u drugoj fazi nastavlja do križanja za Dalj, a u posljednjoj fazi i do graničnog prijelaza Erdut.

Ukupna dužina rekonstrukcije iznosit će 22,5 kilometara, uz ukupnu vrijednost 120 milijuna kuna.

Gradi se i obilaznica kod Belog Manastira vrijedna 84 milijuna kuna. Za mrežu županijskih i lokalnih cesta u proračunu Osječko-baranjske županije za ovu godinu planirana su 22 milijuna kuna.

 

Pročitano 550 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun