Ispiši ovu stranicu

U Srbiji prva sudska osuda napadača na Hrvate

Hrvat je napadnut u Subotici Hrvat je napadnut u Subotici HRV

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji pozdravlja donošenje presude u slučaju etnički motiviranog napada na Zorana Brajkovića, pripadnika hrvatske zajednice u Subotici i članove njegove obitelji koji se dogodio 2. kolovoza 2021. godine ispred pekare „Dino“ u Subotici.

Presudu koju je nedavno donio Viši sud u Subotici, kojom se okrivljeni B. P. osuđuje na tri mjeseca kućnog zatvora prva je presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

„HNV pozdravlja i profesionalno postupanje tužilaštva tijekom vođenja procesa. Podsjećamo kako je naš sunarodnjak Zoran Brajković napadnut zajedno s članovima svoje obitelji od kojih su pojedini i državljani Republike Hrvatske. Osuđeni B. P. je, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi (psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama), najprije nasrnuo na članove obitelji Zorana Brajkovića da bi potom tjelesno napao i samog Brajkovića, oborivši ga na zemlju. Od samog prijavljivanja slučaja HNV-u naša institucija je pružala potporu obitelji Brajković i aktivno bila uključena u cijeli proces. Dužni smo ukazati kako ostaje i određena doza gorkog okusa zbog velikog broja objavljenih neistina, ne samo u lokalnim medijima, kao i zbog negiranja etničke motiviranosti napada od pojedinih lokalnih dužnosnika u Subotici. Istodobno, samo postupanje policijskih tijela, koja su, neposredno nakon incidenta, samoinicijativno preuzela na sebe karakterizirati slučaj i ocjenjivati u prostoru javnosti kako napad nije bio etnički motiviran, dodatno je otežalo vođenje cijelog procesa”, rekao je međunarodni tajnik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Darko Baštovanović.

Izrazio je nadu kako će se i eventualni drugi slučajevi etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rješavati i kako će žrtve dobiti odgovarajuću zadovoljštinu.

„Mi držimo i dalje kako nacionalnoj, vjerskoj, jezičnoj i bilo kojoj drugoj vrsti mržnje u jednom društvu ne smije biti mjesta te kako se svi građani Republike Srbije moraju osjećati sigurnima. Naša je dužnost, kao predstavnika manjine koja je u prošlosti imala traumatična iskustva, uvijek jasno i nedvojbeno ukazivati te se zalagati za pravično i institucionalno rješavanje postojećih problema. Pozdravljamo donošenje presude za koju vjerujemo kako je jedan od značajnijih koraka k vraćanju povjerenja pripadnika hrvatske manjine u institucije Republike Srbije”, zaključio je Baštovanović.

 

Pročitano 498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun