Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Održana svečana prisega osoba koje su stekle hrvatsko državljanstvo prirođenjem

Održana svečana prisega osoba koje su stekle hrvatsko državljanstvo prirođenjem FOTO: PU VSŽ

Danas, 11. siječnja 2022. po prvi puta je u PU vukovarsko - srijemskoj održano svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, donio je Odluku kojom ovlašćuje osobe koje će voditi svečanost davanja prisege za osobe koje stječu hrvatsko državljanstvo prirođenjem.

U PU vukovarsko - srijemskoj ovlaštena osoba, Manda Mendeš, voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca Policijske uprave vukovarsko-srijemske, uputila je čestitke prisutnima koji su stekli državljanstvo te im je uputila i prigodne riječi o značaju državljansta te važnosti svjesnosti svojih prava ali i obveza koje stječu i preuzimaju.

Istaknuli su kako je državljanstvo poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom.

Prisegnule su dvije osobe, jedna je državljanka Republike Srbije, a druga državljanka Bosne i Hercegovine: 
- Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatska državljanka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj - glasila je prisega.

Na kraju prisege gđa Mendeš je zajedno sa voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca gđom Marijom Osrećki  svima još jednom čestitala te dodala kako se nada da će novostečeno državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da će svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI