Ispiši ovu stranicu

BAT testovi od danas i kod liječnika obiteljske medicine

BAT testovi od danas i kod liječnika obiteljske medicine Foto: arhiva HRV

Ministarstvo zdravstva je, na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslalo detaljne upute liječnicima obiteljske medicine vezane uz testiranje brzim antigenskim testom (BAT) koje počinje 17. siječnja, a sve kako bi se građanima osiguralo pravovremeno testiranje na SARS-CoV-2 te smanjio pritisak na postojeće testne punktove.

Tko može ići na brzo antigensko testiranje te je li ono potpuno bestplatno, pojasnio je Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.
- Testiranje je besplatno. Na temelju odluke obiteljskog liječnika, testirat će se prema točno utvrđenom redoslijedu i rasporedu za svaku ambulantu. Dobili smo određeni broj testova od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i danas se one distribuiraju po svim ambulantama. PCR testiranje će i dalje biti u prostoru bolnice u Vukovaru, a tamo će uglavnom dolaziti oni koji nisu sumnjivi na koronavirus, već trebaju COVID potvrdu, jer brzi antigentski test vrijedi samo u Hrvatskoj- pojasnio je Lohinski.
Pacijenti se i dalje trebaju javljati svom obiteljskom liječniku koji određuje da li je pacijent u potrebi za testiranje. Svaki obiteljski liječnik u Vukovaru će u zgradama gdje ima više ambulanti, to raditi u drugoj smjeni kako ne bi došlo do kontakta pacijenata koji jesu sumnjivi na COVID-19 te onih koji nisu. U seoskim ambulantama doktori će to moći raditi na kraju svoje smjene, bilo prve ili druge, s obzirom da se tamo radi samo o jednoj ambulanti.

Pročitano 422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI