Ispiši ovu stranicu

Završena sezona svinjokolja

Završena sezona svinjokolja Foto: Arhiva HRV

Sezona svinjokolja je završila i uzgajivači koji su uspjeli prodati uzgojene svinje te pokriti troškove proizvodnje zadovoljni su, s obzirom na sve probleme s kojima su se suočili tijekom sezone rekao je Antun Golubović, član Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije.

Golubović je pojasnio i kako se sve više uzgajivača svinja odlučuje na prekid bavljenja ovime jer su troškovi sve veći, a zarada sve manja. Kako je naglasio uzgajivača svinja na području Vukovarsko-srijemske županije sve je manje.

- Ova je sezona bila specifična. Plasman svinje krenuo je nešto ranije nego prethodnih godina. U prvim isporukama, u devetom i desetom mjesecu sve je super bilo, cijena je bila oko 12, 13 kuna plus PDV za kilogram, a kako je sezona tekla i kada su prošli blagdani pala je i cijena otkupa svinja. Situacija je jako teška i mislim da je ova godina presudna za opstanak svinjogojstva na našem području – rekao je Golubović te dodao kako se ponovno bore s nelojalnom konkurencijom jer ponuda svježeg mesa iz uvoza u trgovačkim lancima nikada nije bila veća ni povoljnija nego što je to sada.

Ministarstvo poljoprivrede počelo je isplatu potpora zbog otežanih uvjeta poslovanja prouzročenih pandemijom COVID-19 uzgajivačima krmača s prometom od najmanje pet svinja po krmači u razdoblju od 1. studenog 2020. do 31. listopada 2021., iznosom do 1000 kuna po grlu.

Proizvođači koji su lani, od 16. ožujka do 31. listopada, isporučili tovljenike u registrirane klaonice po grlu dobivaju do 300 kuna. Ta će potpora, nada se Golubović, možda pomoći nekima da ipak odluče zadržati krmače, jer pokriva dio razlike u višoj cijeni stočne hrane no, kako je naglasio svi uzgajivači žele živjeti od svoga rada.

- Mi želimo živjeti od našega rada i naše proizvodnje. Ne želimo živjeti od COVID pomoći i drugih vrsta pomoći koje Ministarstvo poljoprivrede nama nudi jer su te pomoći samo gašenje nastalog požara - pojasnio je Golubović.

Pročitano 578 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI