Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Sabor donio paket zakona za reformu socijalne skrbi

Sabor donio paket zakona za reformu socijalne skrbi Foto: Arhiva HRV-a

Uz ustrajne kritike oporbe, Hrvatski sabor u petak je donio Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi, prenosi HINA.

Oporba je taj zakon kritizirala do izglasavanja, procijenila da reforma socijalne skrbi neće uspjeti, a Vladu prozvala za centralizaciju sustava i neprepoznavanje stvarnih potreba korisnika. No, HDZ se s tim ne slaže.

Zakon je podržalo 76 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 39 protiv.

Reforma na ovakvoj zakonskoj podlozi ne može biti uspješna, ljude koji rade u struci silno ćete opteretiti, kazao je vladajućima Davorko Vidović (Socijaldemokrati) koji je ministra Josipa Aladrovića upitao kako misli provesti reformu, a da na svojoj strani nema ljude koji je moraju implementirati.

- Silovali ste zakon kojim se ide u centralizaciju sustava, poručuje vladajućima Sabina Glasovac (SDP), na paket reformskih zakona  dignuli su se svi, struka, akademska zajednica, korisnici - dodaje Urša Gamulin Raukar (ZLB).  

- Radi se o demontaži sustava socijalne skrbi, kaže zastupnica koja, kao i ostala oporba, upozorava na teške uvjete u kojima rade socijalni radnici. Zašto ih niste htjeli čuti, povucite ove zakone iz procedure - pozvala je zastupnica ZLB.

- Zakon je napravljen šeprtljavo i amaterski, kaže Katarina Peović (RF), postoji opravdan strah da će ovakvim zakonom stanje biti isto ili gore - dodaje Ante Kujundžić (Most).  

Nada Murganić (HDZ) uzvraća kako ne može razumjeti toliko kritika na zakon koji daje toliko benefita građana.

- Zakon je dobar, okrenut smanjenju siromaštva, njime su neke  naknade povećane, prema osobama s invaliditetom učinjen je značajan iskorak, a to je ukidanje cenzusa - kaže Murganić.

Zakonom o socijalnoj skrbi povećava se zajamčena minimalna naknada (ZMN), ukida cenzus u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine, što znači da će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi.

Povećava se naknada za osobe s invaliditetom sa 1500 na 1750 kuna, odnosno za 250 kuna.

Zajamčena minimalna naknada povećava se sa 800 na 1000 kuna za radno sposobnog samca.

Zaposli li se korisnik naknade u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu neće prestati već će se ona u prva tri mjeseca rada umanjiti za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi, odnosno 20 tisuća kuna.

Novi zakon širi krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, time se potiče da dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ostane u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija.

Sabor je izmijenio Zakon o udomiteljstvu, nakon Vlade i on je odbio prijedloge lijeve oporbe da se u krug osoba koje mogu udomljavati dodaju i formalni i neformalni životni partneri.

Donio je i zakone koji uređuju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Za paket zakona iz područja socijalne skrbi u dvije je godine predviđeno 1,2 milijarde kuna više, sredstva će se alocirati u taj sustav.

Pročitano 294 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI