Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Započeo WineOS - sajam vina, delicija i ugodnog življenja

Započeo WineOS - sajam vina, delicija i ugodnog življenja Foto: Arhiva HRV-a

U Osijeku je otvoren 7. WineOS, sajam vina, delicija i ugodnog življenja. Koronakrizi unatoč okupilo se stotinjak izlagača vina iz regije čime je taj sajam postao najveća vinarska manifestacija. WineOS u subotu otvara vrata u 15 sati u sportskoj dvorani Gradski vrt, a uz kušanje vina i vrhunske hrane nastavit će se i organizirane stručne radionice za vinare. 

Zbog pandemije koronavirusa WineOS nije održan prošle godine, no sada se vratio u punom sjaju.

 Ovaj sajam je najveća vinska manifestacija na području od Zagreba do Beograda i Budimpešte te je ove godine okupljeno stotinjak izlagača spremnih na ponudu najnovijih vijesti iz svojih vinarija, sudjelovanje na stručnim predavanjima i radionicama te pripremu vrhunske hrane za koju su zaduženi vrhunski kuhari, ali i učenici osječke Ugostiteljsko-turističke škole - rekao je Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja organizira sajam.

- Vrhunska vina i autohtona gastro ponuda daju nam prostora da još snažnije razvijamo turizam na istoku Hrvatske, a Osječko-baranjska županija će kao i do sada kroz sustav potpora u turizmu pratiti i podupirati svaku kvalitetnu turističku inicijativu - rekao je nakon otvorenja sajma župan Ivan Anušić.

- Uz vino ide i turizam i gastronomija i mislim da smo tu u vrhu. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme koje radi za nas, moramo samo pametno, sa znanjem, smjerom i strategijom investirati i raditi i za nekoliko godina rezultati će biti više nego opipljivi - zaključio je Anušić. 

Nazočnima se obratio i predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić, zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević i predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Ham.

Dragan Kovačević je izjavio kako Hrvatska u sljedećim godinama mora povećavati površine pod vinogradima i ulagati u vrhunsku tehnologiju te imati vrlo snažan marketing u čemu se očekuje snažnija uloga države, barem po uzoru na Mađarsku i Austriju.

- Tijekom prvih deset mjeseci prošle godine uvoz vina je porastao za čak 29% što pokazuje kako je riječ o gospodarski nenormalnoj godini. Uz to naš izvoz ne pokriva ni polovicu uvoza te se smanjuju površine pod vinogradima - rekao je Kovačević. Ohrabruje pritom činjenica da u našem izvozu jača pozicija skupljih, vrhunskih vina, što je dobar smjer za sve hrvatske vinare koji diljem svijeta redovito osvajaju brojne nagrade za kvalitetu. 

Posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima svih vinogorja Slavonije, Baranje i Srijema, ali su tu i vinari iz susjednih regija.

U dvoranu se može ući samo uz predočenje važeće COVID – potvrde ili negativnog testa.

Pročitano 478 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI