Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Međunarodni je dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Međunarodni je dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske FOTO: Ravnateljstvo CZ

Svakog prvog dana mjeseca ožujka od 18. prosinca 1990 godine obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite, a od 1992. godine ovaj dan proglašen je i Danom civilne zaštite RH. 

Današnje vrijeme opasnije je od života nekada i sve je prisutnija ljudska svijest o nesrećama i katastrofama oko nas. Zaštita i spašavanje stanovništva i materijalnih i kulturnih dobara te okoliša postaje važno područje djelovanja i interesa čovječanstva. Razlog tome nisu samo ratna razaranja koja su u suvremenim ratovima sve teža, ni civilne žrtve koje su sve veće, nego to što su  prirodne i tehničko-tehnološke nesreće, ekološke nesreće sa nesagledivim posljedicama sve ekstremnije i učestalije. Zbog toga su se razvijale ideje o potrebi sustavnog djelovanja u prevenciji, zaštiti i spašavanju, kroz organiziranje civilne zaštite.

Vlada Republike Hrvatske je dana 21. siječnja 1992. god. svojom Odlukom, 1. ožujka proglasila Danom civilne zaštite u našoj zemlji. Na ovaj dan treba se prisjetiti da je sustav civilne zaštite dao značajan doprinos tijekom Domovinskog rata u zaštiti i spašavanju imovine i života.

Područja iz nadležnosti Ravnateljstva civilne zaštite  su prevencija, smanjenje rizika od katastrofa, operativni segment, državne intervencijske postrojbe, inspekcijski poslovi, razminiranje, radiološka i nuklearna sigurnost, operativni centar i centri 112, međunarodna suradnja, projekti, eksplozivne atmosfere.

Pročitano 292 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI