Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan debljine

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Obilježava se Svjetski dan debljine. U Hrvatskoj je gotovo dvije trećine odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom, a tim povodom je Ministarstvo zdravstva održalo prvi sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine.

Ministarstvo je u svom priopćenju navelo kako Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine. Skupina je pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović koja je tim povodim izjavila:
- Važno je da svi osvijestimo kako je debljina važan zdravstveni, a ne estetski problem te da kao društvo stvorimo pretpostavke za rano uočavanje, prevenciju i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem - rekla je Musić Milanović.

Zabrinjavajuć podatak je i da svako treće dijete u dobi od 8 do 9 godina ima povećan rizik da i u odrasloj dobi ima problem prekomjerne tjelesne težine.
- Ovaj veliki javnozdravstveni problem prisutan je u svim državama članicama Europske unije, no ipak najveći udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen je u Hrvatskoj i Malti što je podatak s kojim se ne želimo miriti. Previše smo izgubili naših građana uslijed kroničnih bolesti povezanih s debljinom koje su se, u kombinaciji s COVID-19, pokazale kobnima. Stoga smo odlučni, u zajedničkom djelovanju te udruživanju cjelokupnog know-how-a, prevencijom smanjiti rizik od debljine kod mlađe populacije, a kod starijih građana podsjetili ih na zdrave navike koje i sam često gubim iz vida u stresnoj svakodnevici – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitano 290 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI