Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Banožić: Hrvatska se dokazala kao pouzdana članica NATO saveza

Banožić: Hrvatska se dokazala kao pouzdana članica NATO saveza Foto: Arhiva HRV-a

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u petak je u čestitki povodom 13. obljetnice članstva u NATO savezu ocijenio da se Hrvatska dokazala kao pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima, prenosi HINA.

- Članstvom u NATO savezu Republika Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva od svoga osamostaljenja te aktivno pridonosi svjetskoj i europskoj sigurnosti. Postali smo dio jakog sustava kolektivne obrane - istaknuo je ministar Banožić.

Ocijenio je da se u proteklih 13 godina Hrvatska dokazala kao pouzdana članica NATO saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima čime jačamo našu interoperabilnost sa saveznicima.

Ministar obrane istaknuo je da Hrvatska kontinuirano ulaže u obranu kako bismo se pokazali odgovornima u brzim i mijenjajućim međunarodnim odnosima s puno sigurnosnih ugroza.

- Hrvatska za obranu izdvaja 2,16 posto BDP-a, čime je postala jedna od osam NATO članica koja je premašila zadanih 2 posto - poručio je resorni ministar Mario Banožić povodom trinaeste obljetnice članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Inače, države članice NATO-a obvezale su se 2014. godine da će povećati izdvajanja za obranu od najmanje 2 posto BDP-a do 2024. godine, te najmanje 20 obrambenog proračuna za opremu oružanih snaga.

Hrvatska je, napominje Banožić, prošle godine i to premašila izdvajanjem 30,6 posto obrambenog proračuna za opremanje. Jedan od prioriteta je, napomenuo je, modernizacija i opremanje Hrvatske vojske te podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika.

Krajem prošle godine Hrvatska je potpisala Ugovor o kupnji borbenih zrakoplova Rafalea, što je najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u posljednjih 30 godina. Osim borbenih zrakoplova, stigla su i prva dva helikoptera Black Hawk, uskoro stižu oklopna vozila Bradley za kopnenu vojsku, a grade se i obalni ophodni brodovi za mornaricu.

- Ispunjavanjem NATO ciljeva sposobnosti nastavljamo jačati i dalje Hrvatsku vojsku koje ne bi bilo bez hrvatskih branitelja koji su obranili i oslobodili našu Domovinu - istaknuo je Banožić.

Uz trinaestu obljetnicu pridruživanja NATO savezu, hrvatski ministar obrane čestitao je i petnaestu obljetnicu osnivanja Gardijske mehanizirane brigade, jedne od najvećih postrojbi kopnene vojske, kojoj je zahvalio na ispunjavanju zahtjevnih zadaća na najbolji mogući način.

- Baštinite onaj pobjednički, neslomljivi duh slavnih Tigrova, Pauka, Gromova i Vukova, kao i ostalih postrojbi iz Domovinskog rata koje su vam i danas uzor, putokaz u djelovanju i životu - stoji u čestitki ministra Banožića.

Pročitano 342 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI