Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan zdravlja

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svake godine 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. Ovaj dan prvi puta je obilježen 1950. godine, a ove godine dan se obilježava pod sloganom "Naš planet, naše zdravlje" kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili su kako se aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu ne smiju odnositi samo na ovaj dan nego se o njima treba brinuti cijele godine jer kako brinemo o okolištu, tako brinemo o našem zdravlju. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kako stoji na njihovim službenim stranicama, uključio se u EU projekt : Morbidity Statistics koji za cilj ima utvrditi pojavnost određenih stanja i bolesti, zadanih od strane Europske komisije. U projektu su sudjelovale i Belgija, Njemačka, Finska, Francuska, Mađarska, Litva, Malta, Nizozemska i Poljska. Rezulati projekta objavljeni su u publikaciji, a u njoj stoji kako gotovo trećina Hrvata boluje od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Kronične plućne bolesti ima 1 od 10 osoba starijih od 65 godina, a gotovo 10 posto stanovništva boluje od šećerne bolesti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas će po prvi puta ove podatke predstaviti u edukacijskom centru u Zagrebu, a jučer je povodom Svjetskog dana zdravlja za građane u dobi od 25 godine bilo besplatno cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja i najava.

Pročitano 464 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI