Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Ukrajina treba još oružja, Rusi pokušavaju zauzeti Donbas

Ukrajina treba još oružja, Rusi pokušavaju zauzeti Donbas FOTO: ARHIVA HRV

Četrdeset i treći je dan rata u Ukrajini, ruska ofenziva preselila se na istok, a napadi ne prestaju. Ukrajina traži oružje, a Rusiji se uvode i nove sankcije.

Ruske snage povukle su se s kijevskog i černjihivskog područja, no nastavile su se bombardiranjem istoka i pojačali su se napadi na Donbas i Lugansk. Tisuće ljudi pozvane su da napuste svoje domove, a planira se i dogovoriti nekoliko humanitarnih koridora za izlaz civila. Ujedinjeni narodi danas raspravljaju o izbacivanju Rusije iz Vijeća ljudskih prava, a Rusija je zaprijetila zemljama da će neprijateljskom gestom smatrati i suzdržanost i nesudjelovanje u glasanju. Ukrajinski ministar vanjskih poslov Dmitro Kuleba uputio je NATO savezu zahtjev za oružjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novoj poruci pozdravlja sankcije, ali je i upozorio da ukoliko ne bude dostave oružja Rusija će to smatrati dozvolom da ide dalje, dozvolom za napad i novi krvavi rat u Donbasu. Lokalni čelnik poručio je kako je i grad Izyum pod ruskom kontrolom, a brojni drugi gradovi na žestokom su udaru ruskih snaga.

Amerika, kako su najavili, ukida normalne trgovinske odnose s Rusijom, a Rusi pak poručuju kako će sankcije njezinim bankama naštetiti američkom građanstvu. Joe Biden, američki predsjednik, osudio je zločine pored Kijeva te je u svojoj poruci istaknuo kako se odgovorne nacije moraju ujediniti u pronalasku odgovornih i kako je to radni zločin pred očima cijelog svijeta.

I HRVATSKA ĆE PROTJERATI RUSKE DIPLOMATE

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman također je najavio protjerivanje ruskih diplomata po uzoru na europske zemlje te je istaknuo kako će Hrvatska to učini iz solidarnosti i kao reakciju na aktualna događanja, na stravične prizore iz ukrajinske Buče i drugih krajeva.

Na sjednici sabora zastupnici su usvojili izmjene zakona kojima se proširuju prava ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić u Saboru je istaknuo da je do sada obavljeno više od 4.000 usluga zdravstvene zaštite za raseljeno stanovništvo iz Ukrajine, a potom predstavio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj.

- Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom - rekao je Dulibić te je dodao kako se šire i prava u sustavu socijalne pomoći.
U Hrvatskoj je, prema njegovim riječima, više od 12.600 izbjeglica iz ratom pogođenom područja.

Pročitano 510 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI