Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Deseci mrtvih nakon raketiranja željeznice, Rusija izbačena iz Vijeća ljudskih prava UN-a

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Napad Rusije na Ukrajinu ne jenjava, a četrdeset i četvrtog dana rata raketirana je željeznička stanica na kojoj je, kako prenose mediji, poginulo više desetaka civila. Rusija je s 93 glasa za izbačena iz Vijeća ljudskih prava UN-a, a Hrvatski ministar vanjskih poslova Grodan Grlić Radman najavio je kako će Hrvatska uskoro protjerati dio ruskih diplomata.

Rusi su raketirali željezničku stanicu punu ljudi koji su čekali evakuaciju u Kramatorsku na istoku Ukrajine gdje su borbe posljednjih dana sve žešće. Pavlo Kyrylenko, guverner Donjecke, objavio je kako su hitne i spasilačke službe dojavile o desecima ubijenih. Prema njegovim riječima, bilo je na tisuće civila koji su čekali evakuaciju.

U svom obraćanju grčkom parlamentu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekao je kako je najgora humanitarna situacija u Borodjanki kod Kijeva te kako ni u Mariupolju nije ništa bolje.

ZA IZBACIVANJE GLASALE 93 ZEMLJE

Na općoj skupštini Ujedinjenih naroda tijekom donesena je odluka o izbacivanju Rusije iz članstva UN-ova Vijeća ljudskih prava. Za su glasale 93 zemlje, 24 su bile protiv, a suzdržano je bilo njih 68. Među glasovima za bila je i susjedna Srbija, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić objasnio kako su željeli ostati suzdržani, no podlegli su pritiscima. Rekao je i kako Srbija još nije Rusiji uvela nijednu sankciju.

RAT BI MOGAO TRAJATI GODINAMA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u Bruxellesu da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama. Rekao je da što rat dulje traje, to je veći rizik za eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine te kako je upravona to fokusiran NATO, odnosno na sprečavanje te eskalacije - poručio je. Također je istaknuo da su članice NATO-a pristale ojačati potporu Ukrajini zbog ruske invazije.

PO UZORU NA EU I ČLANICE NATO-a

Hrvatski ministar vanjski poslova Gordan Grlić Radman u Bruxellesu je za HRT izjavio kako će Hrvatska uskoro protjerati dio ruskih diplomata i da sada sagledava u kojem opsegu:
- Sve države EU-a i NATO-a već postupile po tom pitanju. To je potez solidarnosti i reakcija na najnovija zbivanja i brutalnu rusku agresiju - rekao je ministar Grlić Radman.

Tisuće izbjeglica u Hrvatskoj su pronašle svoj siguran dom, a tisuće će u našoj zemlji tražiti i posao. Pitanje oko problematike s otvaranjem žiro računa u bankama komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
- Ne vidim da to može biti problem jer sama činjenica da status privremene zaštite omogućuje zaposlenje za korisnike tog statusa u RH, onda naravno da moraju imati i račun - rekao je Božinović.

Pročitano 416 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI