Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Osječko-baranjska županija zabilježila gospodarski rast

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nakon pandemijske 2020. godine, 2021. godine u Osječko-baranjskoj županiji je zabilježen rast gospodarskih aktivnosti te se zaposlenost povećala za 2 posto, a nezaposlenost smanjila za 7,6%. U odnosu na 2020. godinu, tijekom 2021. godine najviše novozaposlenih je u građevinarstvu, informacijama i komunikacijama, ostalim uslužnim djelatnostima i obrazovanju.

Pozitivni trendovi pada broja nezaposlenih i rasta broja zaposlenih nastavljeni su i tijekom ove godine. Tako je krajem ožujka bilo evidentirano 2 posto manje nezaposlenih nego prethodni mjesec i 12,9 posto manje nego u ožujku prošle godine. Osječko-baranjska županija aktivno je uključena u provedbu projekata stručnog osposobljavanja, dokvalifikacije i prekvalifikacije dugotrajno nezaposlenih osoba te omogućuje na taj način nezaposlenim osobama stjecanje dodatnih znanja i vještina neophodnih za pronalaženje radnog mjesta ili za samozapošljavanje, a poslodavcima lakši pronalazak potrebne radne snage. Osim što u potpunosti financira troškove osposobljavanja, županija pokriva i troškove prijevoza za sve polaznike, a više od 60% polaznika posao pronađe unutar šest mjeseci od prekvalifikacije.

KREDITI S NULA POSTO KAMATA

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić-Milardović kaže kako su doprinos u pozitivnim kretnjama imaju projekti koje provode.
- Županija pruža izravnu podršku poduzetnicima kroz kreditiranje, informiranje, savjetovanje, edukacije, poticanje zapošljavanja i na razne druge načine. Posebno se ističe projekt kreditiranja odnosno kreditna linija koju provodimo u suradnji s HBOR-om kojim se omogućavaju krediti s nula posto kamata mladim poduzetnicima, ženama poduzetnicima, početnicima i drugim - rekla je Katavić Milardović te je dodala kako županija Osječko – baranjska provodi i projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”.
- Županija subvencionira kamatu na kupovina stana ili kuće osobama s prebivalištem na području županiije. Kreditni potencijal je 150 milijuna kuna, a kamata se kreće već od 0,08 posto - zaključila je Katavić Milardović te dodala kako će županija i u budućnosti ulagati u gospodarstvo kroz razne projekte.

Pročitano 680 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI