Ispiši ovu stranicu

Održana konferencija „Hrvatska 1991. – Ukrajina 2022: put k slobodi“

Sudionici konferencije Sudionici konferencije UZV

Kao nekada hrvatskim, danas bi riječi Siniše Glavaševića odzvanjale ukrajinskim gradovima. 

„Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost”.

 

Brojne su sličnosti rata u Ukrajini s Domovinskim ratom u kome je Hrvatska izborila neovisnost i slobodu. O tome se razgovaralo na konferenciji “Hrvatska 1991. – Ukrajina 2022. – put k slobodi” koja je održana u Zagrebu u organizaciji udruge “Za Vukovar”.

- Sličnost je užasavajuća. Naš biser na Dunavu Vukovar krvario je prije 31 godinu kao Mariupolj, grad na Azovskom moru danas – rekao je uime organizatora Damir Luka Saftić.

Sudionici su bili Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u RH, Željka Antunović, bivša ministrica obrane RH, Yevhen Stepanenko, ukrajinski novinar, Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju u Ravnateljstvu Civilne zaštite, Robert Barić, vojni analitičar, Jakov Sedlar, redatelj, te vukovarski branitelji Damir Poljaković i Tomislav Orešković.

  • Hrvatska je obranila svoju neovisnost i to je poruka za Ukrajinu da i ona može jer smo snažni duhom i vjerujem da ćemo obraniti svoju zemlju. Grad Mariupolj je simbol obrane kao i hrvatski Vukovar – rekao je veleposlanik Kirilić.

Damir Poljaković, branio je Vukovar 1991.

  • Kada znaš da su ti u podrumu cijela obitelj, supruga, dijete i roditelji, cijeli tvoj grad u podrumu, tvoja ulica, prijatelji, tvoj nogometni klub, kombinat, onda odnekud dođe snaga i bilo je ili mi ili oni, nema drugo – kaže Damir Poljaković, vukovarski heroj s Trpinjske ceste.

Pročitano 692 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun