NAJNOVIJE
DP Vukovar nezadovoljan odlukama usvojenim na sjednici Županijske skupštine

Predsjednica Domovinskog pokreta grada Vukovara Ivana Mujkić na konferenciji za medije održanoj povodom protekle sjednice Županijske skupštine i donesenih odluka, naglasila je kako u proračunu Županije za tekuću godinu nije bio uvršten novac za obnovu i rekonstrukciju vukovarske OŠ Nikole Andrića, već je tek sada uvršten u rebalans proračuna, ali i da Vukovarsko-srijemska županija još uvijek nije ispunila svoje ugovorne obveze, a njihove financijske obveze po potpisanom ugovoru za rekonstrukciju škole podmirilo je nadležno Ministarstvo.
-Kako je moguće da su iznos za obnovu i rekonstrukciju škole, o kojoj je pričala cijela država, zaboravili staviti u proračun Županije? Je li riječ o propustu ili ignoriranju? - upitala je Mujkić podsjetivši da su obnovu škole s po 10 % trebali sufinancirati Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija. -Sudeći po onome što je prezentirano na sjednici Županijske skupštine, Županija nije platila niti jednu privremenu situaciju za opremanje škole, tek su je sada uvrstili u rebalans proračuna. Ako je rok bio trideset dana i ako je Grad Vukovar svoju prvu privremenu situaciju platio u svibnju tko je to platio za Županiju i ako je, po kojem ugovoru i na koji način - upitala je Mujkić dodajući kako pročelnica nije željela govoriti o toj temi, a župan je rekao da je plaćanje obnove njihova dobra volja.

Podsjetila je i na činjenicu da sjedište Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije po zakonu mora biti u Vukovaru te da njen statut, po kojemu je sjedište u Vinkovcima, nije usklađen sa zakonom. -Nakon provedenog nadzora resornog ministarstva, TZ VSŽ trebala je promijeniti statut i sjedište, a krajnji je rok za preseljenje u Vukovar krajem listopada. Međutim, nakon upita vijećnika DP-a, župan je odgovorio da to ne planiraju učiniti – rekla je Mujkić upozorivši da se zakon mora provoditi i da se ne smije dovesti u pitanje rad TZ VSŽ.
- Čelnici županije trebali bi promisliti do čega može dovesti zabrana rada turističke zajednice jer osim njenog gašenja i neiskorištavanja turističkih potencijala, ugrožene su i egzistencije mnogih koji se turizmom bave– zaključuje Mujkić.

Član DP-a i vijećnik u Gradskome vijeću grada Vukovara David Vlajčić osvrnuo se na odluku o ponovnom povećanju cijena za domove za starije osobe na području županije u iznosu od 10%, odnosno 300 kuna. -Cijena je protekle godine porasla za 10% i sada ponovno za dodatnih 10 % čime je u godini dana porasla za 550 kuna, a taj porast izravno utječe na najranjiviju skupinu stanovništva – rekao je Vlajčić dodajući kako je licemjerno što sada povećavaju cijenu domova, a lokalni je HDZ kritizirao mjere štednje Grada Vukovara i činjenicu da su umirovljenici s 10 kuna trebali sufinancirati cijenu svoje mjesečne autobusne karte.

Mujkić je izrazila i žaljenje neodazivanjem na njihove press konferencije jednog lokalnog medija koji se, kako je rekla, financira iz javnih sredstava i javnost treba biti obaviještena o stajalištima svih.

(Petak, 07 Listopad 2022 15:33)
Vukovar u top tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma za 2022. godinu

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji se od 6. do 8. listopada održavaju u Amadria Parku Šibenik, Vukovar se našao među tri finalista za dodjelu Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji DESTINACIJA GODINE – Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma.

-Vukovar koji je bio sravnjen sa zemljom danas je dobitnik priznanja najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma. Ponosan sam na ostvareni rezultat koji je plod predanog rada i koji jasno daje do znanja da je Vukovar turistički posebno atraktivno mjesto koje svakom posjetitelju može pružiti bogatstvo tradicije, kulture i povijesti. Uz memorijalni turizam kao okosnicu, naš adut je i blizina Dunava koji riječnim kruzingom u Vukovar dovodi brojne turiste, a ljepota prirode i barokni ugođaj dodatan je motiv za posjet. Neizostavnu ulogu u turizmu svakako igra i Vukovarski vodotoranj koji je postao nezaobilazno mjesto posjete svakog turista. Ovo priznanje svojevrstan je poticaj za još boljim angažmanom, a na njemu zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli turizmu Vukovaraistaknuo je gradonačelnik Ivan Penava koji je nazočio dodjeli nagrada u Šibeniku.

Vukovar se u 2022. godini prema dosadašnjim turističkim pokazateljima, u usporedbi s 2021. godinom može pohvaliti sa 54% više dolazaka turista te 36% više noćenja!

Do kraja rujna u Vukovar je pristalo 308 kruzera s 23.103 putnika, a u 2022. godini otvoreno je 5 novih smještajnih objekata, od toga 3 kuće za odmor.

Titulu najuspješnije destinacije ove godine osvojio je Osijek, a među finalistima se našao i Karlovac, kojima ovim putem upućujemo najiskrenije čestitke!

(Petak, 07 Listopad 2022 12:24)
Smrtno stradala osamnaestogodišnjakinja iz Borova
U jučerašnjoj prometnoj nesreći u Ulici Dvanaest redarstvenika u Vukovaru smrtno je stradala osamnaestogodišnjakinja iz Borova.
(Četvrtak, 06 Listopad 2022 08:02)
Sokolovi proslavili 30. rođendan

U vojarni "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade HV-a, Sokolova, a kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

(Četvrtak, 06 Listopad 2022 07:38)
U teškoj prometnoj nesreću u Ulici 12 redarstvenika jedna je osoba poginula

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su da je u teškoj prometnoj nesreći u Vukovaru smrtno stradala jedna osoba.

(Srijeda, 05 Listopad 2022 13:29)
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)

Penava: Vukovar danas živi dobro, kvalitetno i veselo

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava FOTO: Grad Vukovar

Dan grada Vukovara i blagdan njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova tradicionalno se proslavlja 3. svibnja. Tim povodom o pozitivnim pokazateljima, životu u Vukovaru te nadolazećim projektima razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Gradonačelniče, Vukovarke i Vukovarci se spremaju proslaviti Dan grada. Što ih sve očekuje?

- Ovogodišnja proslava Dana grada bit će raznolika. S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu koja je posljedično dovela do gospodarsko – financijske krize, postigli smo određenu ravnotežu između raznovrsnog sadržaja i aktualnog trenutka u kojem živimo. Sugrađanke i sugrađani će se u jutarnjim satima za Dan grada buditi uz zvuk valcera Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koji će se čuti gradskim ulicama. I toga dana prisjetiti ćemo se onih koji više nisu s nama, a koji su svoje živote položili za našu Domovinu i Vukovar te ćemo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odati počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim braniteljima. U Crkvi sv. Filipa i Jakova služiti će se svečano euharistijsko slavlje. Naši najmlađi sugrađani uživat će u još jednom Cvjetnom korzu, kao i na „Pagoland” igralima na napuhavanje. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se učenici vukovarske Glazbene škole, članovi zbora Vukovarski golubići, kulturno-umjetnička društva grada Vukovara, a na središnjem gradskom trgu od 21 sat očekuje nas koncert Tamburaškog sastava Bećarski inat. Osim zabavnog dijela, kroz dan nas očekuje i sportski program vukovarskih škola i vrtića. Neizostavno je napomenuti i da će nakon obilježavanja Dana grada Vukovara naš grad postati Hrvatska u malome, jer će 4. festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Vukovar pretvoriti u središte tradicije i običaja Lijepe naše, a Vukovarci će moći uživati u koncertu Klape Iskon i grupe Opća opasnost.

Koji su najčešći problemi, ali i pohvale koje čujete u razgovoru sa sugrađanima? Po Vašem mišljenju, kako Vukovar živi danas?

- Mislim da Vukovar u velikom dijelu danas živi dobro, kvalitetno i veselo. Traume koje nosimo iz Domovinskog rata ne smijemo zaboraviti, ali sve su više iza nas i život je sve „normalniji”. Sve više se okrećemo aktualnim temama i problemima, a sliku grada najbolje pokazuje broj mladih ljudi koji ovdje žive i rade. Mislim da je opći dojam vrlo pozitivan i kad su u pitanju Vukovarci, ali i oni koji dolaze u grad. Svi ostanu pozitivno iznenađeni izgledom grada, funkcionalnošću, ljepotom, sadržajima. Postigli smo da je Vukovar lijepa sredina za živjeti i razvijati se u svakom smislu. Naravno da građani s punim pravom primjećuju i stvari koje ih smetaju i koje treba poboljšati te na to i ukazuju. Sretan sam jer samo zajednički možemo mijenjati stvari na bolje i imati još ljepše i kvalitetnije uvjete života.

Stigli su i prvi rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva prema kojemu u Vukovaru živi 23.536 stanovnika. Mislite li da je to realan broj?

- Mislim da je. Možda je malo prenapuhan, ali u minimalnom postotku. Govorimo o realnom broju, broju koji svjedoči o tome da smo narasli po broju stanovnika u odnosu na 2011. kada nas je po popisu bilo 28 tisuća, ali realno nas je bilo puno manje. Povećali smo broj stanovnika dolaskom vojske u Vukovar, interventne policije, kadrovskim zbrinjavanjem te gospodarskom politikom. U tom smislu Vukovar je osnažen i to je dugoročan proces na kojem trebamo raditi kako bi trendovi po pitanju broja stanovnika i dalje bili u pozitivnom rastu.

NOVI PROJEKTI I INVESTITORI

Dobra je vijest da u Vukovaru raste broj djece u vrtićima i školama, a doseljavaju se i mlade obitelji. Grad Vukovar povećao je porodiljne naknade. Očekuje li se neki novi projekt ili poticaj kako bi se još više popravila demografska slika?

- Planiramo još novih projekata. Trenutno istražujemo koje nekretnine i građevinske parcele možemo ustupiti mladim obiteljima kroz program koji bi trebalo usvojiti Gradsko vijeće. S obzirom na inflaciju, svi projekti za koje sredstva nisu unaprijed osigurana bit će na čekanju. Unatoč tome idemo u smjeru mladih i nećemo zanemariti njihove potrebe.

Mlade najviše zadržava i privlači posao. Vukovar ima kontinuiran rast broja zaposlenih. Što nas očekuje u bližoj budućnosti od projekata? Imate li saznanja o novim investitorima?

- Novih investitora će biti. Imamo ih u kontinuitetu, a imamo najave i za ovu godinu. Bez obzira na krizu, očekujem da će se u gradu u 2022. godini događati lijepe stvari. Naravno, rizik od zaustavljanja projekata i investicija raste s krizom i turbulencijama na svjetskom tržištu, ali upiti koje imamo i projekti koje razvijamo u suradnji s privatnim investitorima zasad idu u dobrom smjeru.

NOVI KOTAČ GOSPODARSTVA

Što je s gospodarskim i infrastrukturnim projektima? U kojoj su fazi projekti Adica, hotel Dunav, Ekonomska škola?

- Različite su faze pojedinih projekata. Izvođačima su skočile cijene materijala, što se odražava i na kapitalne ugovorene projekte koji se financiraju sredstvima Europske Unije, poput Ekonomske škole i projekta Adica. Najbolji primjer je cijena čelika koja se povećala u odnosu na prvotno ugovorenu. To su vrlo nepovoljni uvjeti za poslovanje. Otvorene su sve opcije, od zaustavljanja projekta zbog nemogućnosti izvođača da ispuni svoj dio dogovora pa sve do uspješnog realiziranja projekta. Što se tiče hotela Dunav, konačno smo uspjeli postići dogovor i s konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i s investitorom. Gradska uprava izmjenjuje potrebne akte i investitor nastavlja dalje s planiranjem i projektiranjem. Projekt se napokon pokrenuo i ide u priželjkivanom smjeru, tako da ćemo uskoro umjesto postojećeg rugla, nadam se, dobiti novo i reprezentativno zdanje koje će biti novi kotač zamašnjak vukovarskog gospodarstva.

VUKOVAR IM NIJE PRIORITET

Gradnja vukovarske obilaznice još nije započela, među deset razvojnih projekata u županiji nijedan nije iz Vukovara. Iz kojeg razloga Vukovar nije prioritet?

- Uvijek nastojim biti objektivan i priznajem doprinos svakome tko je pomogao Vukovaru. Tako sam kao gradonačelnik predložio člana SDP-a za nagradu i priznanje Gradskog vijeća, a isto sam napravio i za člana HDZ-a. S tim nemam nikakav problem. Ono s čim imam problem jest kada netko uzima Vukovar u usta i hvali se nerealiziranim projektima i očekuje kako će takvo što prolaziti bez reakcija. Nažalost, jedna od takvih stvari je i vukovarska obilaznica za koju sam kao gradonačelnik dobio jamstvo te potpisao ugovore o realizaciji tih projekata s ministrima, Vladom i šefovima brojnih državnih tvrtki. Smeta mi kada se premijer Andrej Plenković hvali s milijardama uloženima u Vukovar, a koje predstavljaju mrtvo slovo na papiru i više od 90 posto se nije realiziralo. Zbog toga sam intervenirao. Oko tog pitanja dogovorili smo se na sjednici Vlade koja je održana u Vukovaru 2016. godine. Potpisan je sporazum u kojem je i projekt obilaznica te je trebao biti realiziran u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Na kraju, sporazum nije niti potpisan 2017. godine, nego tek 2019. pa je rok promijenjen do 2023. godine. Međutim, kao što je rečeno na konferenciji za novinare članova Domovinskog pokreta Vukovar, za obilaznicu je konačno bio raspisan natječaj koji je na kraju poništen nakon dvije godine. Dakle, godina je 2022. i ponovno smo na početku. Nakon šest punih godina imamo samo laži i obmane. Potpisima su akti postali obvezujući, ali se obveza ne pridržavaju. Kako im onda vjerovati? Zašto se Vukovar koristi samo kada je to povoljno za njih? Pozivam zato i građane da budu agilni i aktivni po pitanju ove teme i da se skupa borimo za svoj grad. Ako bude potrebno okupljanje s blokadom prometnice kako bismo iskazali nezadovoljstvo, pozivam sugrađane da i na to budu spremni. Nedopustivo je trpjeti situaciju u kojoj preko 11 tisuća vozila, od kojih je većina teretnih, prolazikroz grad i to pod prozorima obiteljskih kuća. Osim toga, na državnim cestama od ulaska u državu na sjeveru do izlaska na istoku kod Iloka svi gradovi imaju obilaznice osim Vukovara. To je sramotno.

Prošle godine obilježeno je 30 godina od sloma obrane Vukovara. Jesu li Vaši apeli u svezi neprocesuiranja ratnih zločina urodili plodom?

- Državi to nije važno i žao mi je što se nalazimo u takvom društvu. Očito je njima prihvatljiv status quo i što se u trideset godina ništa nije napravilo. Prihvatljivo je da ministri izjavljuju kako zločine treba osuditi i onda im završi mandat, promijeni se Vlada te opet dođe novi ministar s istom pričom i tako unedogled dok godine prolaze. Od povratka Vukovaraca u grad prošlo je oko 24 godine, a procesi se nisu završili. Činjenica je da tu nema dobre volje. Riječ je o zločinima i zločincima za koje svi mi znamo tko su i koji su. Svi znamo tko je zapovjednik JNA, svi znamo tko je naredio napade, svi znamo čiji su avioni letjeli, čiji su tenkovi pucali. Znamo imena i prezimena. Na kraju krajeva, državno odvjetništvo je podignulo optužnicu 2002. godine. Dvadeset godina od optužnice to su mrtva slova na papiru. Zašto? Zato što aktualnoj politici to ne odgovara. Za mene osobno i kao gradonačelnika je neprihvatljivo da postoje ljudi i politike koji nas vode, a nisu spremni osuditi odgovorne za smrt velikog broja ljudi, za velike zločine. To je poražavajuća činjenica, a još je žalosnije što postoje ljudi u Vukovaru koji to ne vide i koji ne vide krivca u aktualnoj politici. Država u kojoj ratni zločinac ne odgovara za ratne zločine nije dobra država i to nije dobar sustav.

Pred nama je krizna godina na globalnoj razini. Grad je uveo mjere štednje, odnosno građani su putem anketnog upitnika odlučili kako će to biti gašenje drugog ili trećeg rasvjetnog tijela javne rasvjete. Hoće li biti još novih mjera štednje do kraja godine? Kakve su pretpostavke?

- Vrlo je nezahvalno o tome govoriti. S viših razina čujemo samo negaciju stanja koje traje mjesecima, a zapravo je situacija vrlo loša. Svojevremeno sam pojasnio kako će se s gašenjem javnih rasvjetnih tijela uštedjeti oko 40 posto, kao i činjenicu da je Grad Vukovar temeljem postupka javne nabave dobio ponudu za struju u iznosu od 2 kune po kilovatu. Prošle godine smo taj isti kilovat plaćali 45 lipa i to je značajno poskupljenje. Ušteda od 40 posto je velika, ali nije dovoljna za pokrivanje 400 posto poskupljenja koje nas je snašlo. To govori koliko je situacija teška i koliko ćemo morati biti restriktivni i mijenjati dosadašnji način ponašanja jer će sva sredstva završiti u plaćanju energenata, a u konačnici ni to neće biti dovoljno. Kad slušam ministre ili predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji nas uvjeravaju kako se ništa značajno ne događa i kako će poskupljenje biti 30 do 40 posto, nisam nimalo optimističan. Jasno vidimo da su cijene „otišle u nebo” i nezaustavljivo rastu. Pred nama je kriza i moramo se racionalno ponašati, moramo osigurati da osnovne funkcije grada budu na nužnim razinama i čekati vrijeme koje će nam omogućiti da Vukovar nastavimo razvijati tempom i na način kao i do sada.

LOKALNO I DOMAĆE

Popustile su korona mjere i život se polako vraća u normalu. Što je planirano od kulturnih manifestacija u ovoj godini i očekuje li se povećan broj turista?

- S obzirom na krizu i inflacije stav je Gradske uprave da sve manifestacije trebaju biti prisutne, međutim, trebaju biti izvedene na reduciran način. Očekujemo Međunarodni dan Dunava, Vukovar film festival, Etno sajam, Advent i sve ostalo, no oslanjat ćemo se na domaće kulturne izvođače, sportske manifestacije zatvorenijeg tipa, na otklanjanje bilo kojih neprimjerenih troškova. Gastro i druge ponude bit će od domaćih proizvođača i lokalnih udruga. Na taj način kulturni život građana neće biti zakinut, ali će biti proveden uz primjerene troškove.

Što biste za kraj poručili Vukovarkama i Vukovarcima povodom Dana grada?

- Svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan grada Vukovara i blagdan svetih Filipa i Jakova. Zahvaljujem im na dobroj suradnji sve ove godine i pozivam ih da se i ubuduće nastave ponašati odgovorno prema gradu. Budimo hrabri i konstruktivni u borbi za interese svih nas, za interese Vukovara. Ne treba se bojati kritizirati gradonačelnika i Gradsku upravu kad nešto nije dobro ili kad misle da nešto nije dobro. Isto tako treba nastaviti hvaliti i predlagati ono što jeste dobro. Velika je čast živjeti i voditi grad Vukovar. Treba se sjećati naše duge povijesti i statusa slobodnog kraljevskog grada, treba biti ponosan na tu činjenicu. Rast i razvoj grada su lijepe stvari koje nas sve skupa čine sretnima i radosnima i u tom duhu svi zajedno trebamo proslavljati Dan grada.

Pročitano 311 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija