Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Osnovani prije 155 godina: Svečani godišnji koncert HKGD „Dunav” Vukovar

Svečani godišnji koncert HKGD "Dunav" Vukovar Svečani godišnji koncert HKGD "Dunav" Vukovar FOTO: Žana Kunji

Hrvatsko kulturno – glazbeno društvo „Dunav” Vukovar održalo je u Hrvatskom domu Vukovar svečani godišnji koncert u povodu Dana grada, ali i 155 godina od svog osnutka.

Društvo je osnovano davne 1867. godine, ponovno je obnovljeno u progonstvu u Zagrebu nakon Domovinskog rata i već 22 godina djeluje u Vukovaru. Koncert je sadržavao brojne tradicijske skladbe i plesove iz gotovo cijele Hrvatske. Nastupilo je nekoliko folklornih sekcija Hrvatskog kulturno – glazbenog društva „Dunav" među kojima su i folklorni ansambli, pjevački zbor i tamburački orkestar čiji su članovi odnedavno i državni prvaci. Na koncertu su sudjelovali i gosti iz Varaždinske županije, članovi KUD-a „MAK” Trnovec.

IZLOŽBA OD OSNUTKA DO DANAS

U povodu obilježavanja 155 godina postojanja HKGD „Dunav” u predvorju Hrvatskog doma postavljena je i izložba koja prikazuje povijest društva od osnutka do danas. Zlatko Hegeduš, predsjednik umjetničkog odbora društva „Dunav” istaknuo je kako je izložbu pripremio u suradnji sa suradnicima i Gradskim muzejom Vukovar.
- Prije nekoliko godina zajedno s gospodinom Vladom Horvatom izdali smo spomenicu našeg društva koju nisu svi uspjeli vidjeti i dio nje željeli smo danas predočiti javnosti. Izložba se sastoji od nekoliko tematskih cjelina koje prikazuju društvo od osnivanja do danas. Željeli smo pokazati što smo sve napravili u velikih 155. godina postojanja – rekao je Hegeduš.

HKGD DUNAV VUKOVAR IZLOŽBA Ž
Izložba koja prikazuje djelovanje društva od osnutka do danas. FOTO: Žana Kunji

MLADI VOLE TRADICIJU

Koncertu je nazočio veliki broj posjetitelja, među kojima je bilo pregršt mladih. Predsjednik Zlatko Hegeduš istaknuo je kako ga vidjeti mlade ljude u velikom broju veseli jer se njihov rad temelji upravo na radu s tom generacijom.
- Iz godine u godinu sve je veći broj mladih i kako odrastaju tako prelaze iz skupine u skupinu. Moram se pohvaliti da niti period pandemije nije smanjio naše djelovanje i mi i dalje imamo isti broj članova, a brojimo ih oko 120. Većina ih je ovdje u nošnjama i sudjeluju na koncertu kako bi prikazali i očuvali našu tradiciju – istaknuo je Hegeduš.

HKGD DUNAV VUKOVAR LUTKE ŽK
Dio postave izložbe u predvorju Hrvatskog doma Vukovar. FOTO: Žana Kunji

U tradicionalnoj glazbi i plesovima uživala je prepuna dvorana Hrvatskog doma Vukovar gdje je stotinjak članova društva prikazalo čak 13 izvedbi.

Pročitano 469 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI