Ispiši ovu stranicu

Vijenci i svijeće za 12 redarstvenika

Sudionici su u Borovo došli u koloni Sudionici su u Borovo došli u koloni Milan Paun

U Borovu je komemorativnim skupom obilježena 31. obljetnica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika koje su 1991. u tome mjestu ubili i masakrirali pripadnici srpske paravojske.

Vijence podno spomen obilježja poginulim redarstvenicima u Borovu su prvo položili članovi obitelji, suborci i predstavnici braniteljskih udruga.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora počast je odalo izaslanstvo predvođeno zastupnikom Josipom Šarićem. Izaslanstvo Vlade RH predvodio je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Akcija, zasjeda, mučko ubojstvo hrvatskih redarstvenika ovdje u Borovu Selu skinula je sve krinke sa namjere agresora velikosrpske politike koji nije prezao niti pred najtežim oblicima zločina nad pripadnicima hrvatske policije da bi uspio u svome naumu. Međutim, kada nemaš plemeniti cilj niti opravdanje za rat, ne možeš pobijediti. Kad nemaš opravdani razlog za rat, ne možeš pobijediti", rekao je Božinović.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je ubojstvo redarstvenika u Borovu nagovijestilo što hrvatski narod čeka u budućnosti ne bude li poslušan.

"Događaj je bio tragičan za Vinkovce i okolicu te pokazao na koji ćemo se način morati braniti. Ovo je i poruka svim mladim naraštajima o tome što se taj dan dogodilo ovdje”, rekao je Banožić.

Vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije predvođena županima Damirom Dekanićem i Ivanom Anušićem.

Borovo vlada

Također su vijence položila izaslanstva gradova Vukovara i Vinkovaca predvođena gradonačelnicima Ivanom Penavom i Ivanom Bosančićem.

„Pobjednici smo Domovinskoga rata jer da nije tako, ne bismo ovdje stajali mi, ne bi svirala hrvatska himna, ne bi vijorio hrvatski stijeg, stajali bi neki drugi ljudi odgovorni za smrt ovih redarstvenika, ali njih nema, negdje su preko Dunava. Zašto zapovjednik postrojb, čiji su pripadnici ubili ovih dvanaest redarstvenika, ima spomenik u ovome mjestu i zašto nije nitko odgovarao za smrt ovih redarstvenika”, zapitao se Penava.

Tijekom komemorativne svečanosti pročitana su imena ubijenih policajaca, a potom u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica.

Obilježavanje je počelo kod spomen obilježja uz 12 čempresa na cesti između Vukovara i Borova odakle su se sudionici obilježavanja u koloni zaputili pješice prema središtu Borova. Organizator je obilježavanja Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" iz Vinkovaca.

Dana 2. svibnja 1991. godine policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijeni su iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su ranjena 23 policajca.

borovo zupan

 borovo vukovar

 borovo svi

Pročitano 611 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun