NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Pavliček: U Vukovaru se dižu tri prsta sa srpskim zastavama

  • Četvrtak, Svi 05 2022
  • Piše: 
Marijan Pavliček u Saboru je pročitao tekst iz tjednika Novosti u kojemu se, kako kaže, ismijava Hrvatska himna Marijan Pavliček u Saboru je pročitao tekst iz tjednika Novosti u kojemu se, kako kaže, ismijava Hrvatska himna FOTO: youtube/Internet TV Hrvatskog sabora/Screenshot

O pravima nacionalnih manjina jučer se raspravljalo u Hrvatskom saboru, a mišljenja zastupnika bila su podijeljena. Najburnije rasprave vodile su se  oko prava srpske i romske nacionalne manjine, a Marijan Pavliček rekao je kako se u Vukovaru i dalje maše srpskim zastavama i dižu se tri prsta.

Na Saborskoj raspravi o izvješćima provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mišljenja su bila podijeljenja. Na govor mržnje upozorili su manjinski zastupnici i lijeva oporba dok su iz desne oporbe i vladajućeg HDZ-a tvrdili kako je Hrvatska uzor po poštivanju prava manjina.

Dragana Jeckov iz Kluba SDSS-a tvrdi kako su pripadnicima srpske zajednice u 23 lokalne samouprave uskraćena prava na dvojezičnost te je istaknula kako se u Vukovarsko – srijemskoj županiji pravo na uporabu srpskog jezika i pisma krši u tri općine. Furio Radin iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina istaknuo je ostvarene pomake, ali i ukazao je na, između ostalog, to da škole na srpskom jeziku još nisu registrirane.

PAVLIČEK: JA ŽIVIM U VUKOVARU, VI NE

Kritikama lijeve oporbe usprotivio se zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček te je prozvao predstavnike srpske nacionalne manjine što ne dolaze na polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju, ne dolaze na obilježavanje državnih blagdana niti sudjeluju u Koloni sjećanja. Zastupnica platforme "Možemo", Urša Raukar Gamulin u replici Pavličeku rekla je da je za svađu potrebno dvoje i da je hrvatska većina odgovorna za to što srpski predstavnici ne dolaze na obilježavanje hrvatskih praznika i datuma. Osim toga, rekla je i kako se u Vukovaru još uvijek ne poštuje odluka Ustavnog suda iz 2014 godine.

Pavliček joj je na to odgovorio kako bi najbolje bilo da okrivi većinski hrvatski narod za ono što se dogodilo u Vukovaru 1991. godine.
- Za razliku od Vas ja živim u Vukovaru. Ja se tamo probudim svako jutro, popijem kavu i popričam s ljudima pa prolaze svatovi pa se dižu tri prsta sa srpskim zastavama pa nam psuju mater ustašku. Ja tamo živim, Vi ne. Ni približno ne znate kakvo je stanje u gradu. Popis stanovništva nije točan i to znaju i predstavnici srpske zajednice. Ima ih daleko manje od 34,78 posto - rekao je Pavliček koji je ocijenio da Hrvatska može biti primjer drugim državama po pravima nacionalnih manjina.

Pročitao je i tekst „Lijepa naša haubico” iz jednog od brojeva tjednika Novosti kojim se, kako je rekao, ismijava Hrvatska himna, a na čijoj naslovnici stoji naslov „Lijepa naša, lijepo gori”. Pavliček je postavio pitanje Anji Šimpragi novoj potpredsjednici Vlade, smatra li prikladnim da se u tiskovini koju financiraju hrvatski građani objavljuju ovakvi tekstovi. Odgovor nije dobio.

Pročitano 618 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija