Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama FOTO: Unsplash

Svake godine 16. svibnja obilježava se Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, a odluka o proglašenju donesena je u Hrvatskom saboru 2017. godine.

Cilj obilježavanja ovog dana je senzibiliziranje javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelekutalnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije intelektualne teškoće se određuju kao značajno ograničenje u ukupnom životu pojedinca, karakterizirano bitnim ispodprosječnim intelektualnim funkcioniranjem koje je istodobno povezano sa smanjenom razinom u dvije ili više adaptivnih vještina. Smatraju se dinamičkim i razvojnim određenjem, znatno je otežano uključivanje u društveni život, povezano je sa zaustavljanjem ili nedovršenim razvojem intelektualnog funkcioniranja, utvrđuju se prije 18. godine života.Obilježavanjem Nacionalnog dana i podizanjem svijesti o mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama doprinosi se njihovoj integraciji u društvo.

Pročitano 440 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI