Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Srbija podignula optužnicu protiv "Oluje"

Srbija podignula optužnicu protiv "Oluje" HRV

Srbija je podignula optužnicu za vojno-redarstvenu operaciju „Oluja” u kojoj su četvorica časnika Hrvatske vojske optužena za raketiranje kolone izbjeglica. 

Kako prenose mediji, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četvorice časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima. Naime, otpužnicu prema tvrdnjama tužitelja podižu jer su u akciji „Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili, kako stoji u srbijanskoj optužnici, raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. Optužnica je podignuta, protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zdenka Radulja iz Osijeka, Vladimira Mikca iz Ptuja, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina, objavljeno je u srpskim medijima.

JOSIĆ: HRVATSKE INSTITUCIJE NE RADE SVOJ POSAO

Komentar na optužnicu za Hrvatski radio Vukovar dao je savjetnik za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić koji kaže kako ga ne čudi jer 30 godina slušamo Srbe što govore o Kninu i Domovinskom ratu, a tu su, kako on ističe, i Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i drugi koji pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora.
- Srbija radi svoj posao. Oni dižu optužnice za nešto što je bila oslobodilačka akcija, a mi nismo bili u stanju u 30 godina podići optužnice protiv vojnog vrha JNA koji je razrušio Vukovar, Dubrovnik i druge gradove u Republici Hrvatskoj. Oni svoj posao rade, a naši ne. Institucije rade ono što im politika nalaže, a politici odgovara stanje kako jest - rekao je Josić.

Također, istaknuo je kako se ne slaže s postupcima i reakcijama Vlade Republike Hrvatske.
- Pomažemo Srbiji da uđe što prije u Europsku uniju. Vidimo kako se npr. Slovenija ponaša prema Hrvatskoj i usporava ulazak u Šengen zbog zaljeva i sporazuma. Prema tome, i naši bi trebali Srbiju pritisnuti i uvjetovati neke stvari, a naši pritišću samo hrvatski narod u Hrvatskoj. Naše institucije ne rade svoj posao – rekao je Josić.

U raketiranju, kako se navodi u spomenutoj optužnici, 13 je ubijenih, a 24 su ranjene osobe. Tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, a optužnica je poslana nadležnom sudu na potvrdu.

Pročitano 383 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI