Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan Rusina u RH

Svečana akademija u Hrvatskom domu Svečana akademija u Hrvatskom domu Foto: Valerija Lozančić

Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije organizirali su u Hrvatskom domu Vukovar Svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana Rusina u Republici Hrvatskoj.

Danom Rusina proglašen je 25. svibnja kao sjećanje na datum kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj.

- Ovo je naš najveći nacionalni praznik. Ponosni smo jer smo unatoč tome što smo mala nacionalna zajednica gotovo dvije stotine godina uspjeli sačuvati svoju bogatu kulturu i tradiciju, običaje, jezik i vjeru, a samim time i svoj identitet i ime Rusina – naglasila je predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašanin dodajući kako su zbog svog truda i rada Odlukom Savjeta za nacionalne manjine RH 11.09.2009. na prijedlog Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH, dobili pravo korištenja grba, zastave i himne koji su u uporabi na svim protokolarnim događanjima uz simbole Republike Hrvatske.

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije Jaokim Erdelji rekao je kako u Hrvatskoj živi oko 1900 Rusina od kojih 75%  na području Vukovarsko-srijemske županije.
- Naš najveći problem je iseljavanje mladih i što ih sve manje zanima njegovanje nacionalne kulture – istaknuo je Erdelji.

Rusini su se na prostore današnje Republike Hrvatske počeli doseljavati 1830. godine, a 1836. godineustoličeno je  sjedište grko-katoličke župe u Petrovcima. Naime, na poticaj križevačkog vladike Gabrijela Smičiklasa, datiranog danom 4. svibnja 1836. godine, sastalo se u Petrovcima, 25. svibnja iste godine mješovito povjerenstvo sastavljeno od sljedećih osoba: biskupski povjerenik Nikola Golaš, zastupnik vlastelinstva vukovarskih grofova Eltz, Josip Smejkal te izaslanici županije Antun Fejervari i Ivan Gvozdanović. Na tom su savjetovanju Petrovci izabrani za sjedište nove Grkokatoličke župe. Rusini u Hrvatskoj proglasili su taj dan Danom Rusina u Republici Hrvatskoj.

Dan Rusina u Republici Hrvatskoj obilježen je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a svečanoj akademiji nazočili su zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković i pročelnica Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Pročitano 439 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić