Ispiši ovu stranicu

Obilježeni 2. Dani obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Općine Ivankovo

Ilustracija Ilustracija Foto: Hrv -Sandra Grgić

Obilježeni su 2. Dani obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Općine Ivankovo u okviru kojih je održan Gospodarski sajam.

Jedan od izlagača na radionicama bio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na temu „Što se za OPG mijenja novim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike RH od 2023. do 2027. godine“. 

Gospodarskom sajmu nazočuio je i župan Damir Dekanić koji je naglasio kako Vukovarsko-srijemska županija, u okviru svojih proračunskih mogućnosti, podržava izradu projektnih dokumentacija i studija za izgradnju/rekonstrukciju objekta za preradu poljoprivrednih proizvoda u svrhu njihovog unapređenja te dodjeljuje potpore za postizanje certificiranih standarda, što je u ovome trenutku velika pomoć.

-U budućem razdoblju imat ćemo 3 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta s mogućnošću navodnjavanja, dakle fokus će zasigurno biti na potporama u razvoju i gospodarenju intenzivnim kulturama što do sada nije bio slučaj - rekao je župan te podsjetio da postoje i razne potpore koje provode općine i gradovi, a koje uvelike poljoprivrednicima pomažu u realizaciji programa i projekata. Osvrnuo se i na značaj udruživanja u proizvođačke organizacije.

-Nezadovoljni smo time što jako malo vrijednosti od ukupno proizvedenog ostaje u našoj županiji. To znači da moramo napraviti iskorak u prehrambenoj industriji i prerađivati, udružiti se kako bi povećali šansu plasiranja proizvoda na tržište i povećali cijenu, samim time smanjili bi se i troškovi proizvodnje. Upravo je to model koji bi omogućio puno bolji život na onome što stvaramo, ovdje gdje nastaje – poručio je Dekanić.

Osim edukativnog i izložbenog dijela, u popodnevnim i večernjim satima pripremljen je bogat glazbeni program.

Općina Ivankovo ima 267 poljoprivrednih poduzeća od kojih je 245 OPG-ova.

 

Pročitano 333 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić