Ispiši ovu stranicu

Od biomase do energije

Slama je idealna biomasa za proizvodnju energije Slama je idealna biomasa za proizvodnju energije Matea Karlović

Europa desetljećima radi na povećanju samodostatnosti u resursima i energiji, a jedan od važnijih segmenata u tom području te za budućnost poljoprivrede jest poljoprivredna biomasa, istaknuto je U Osijeku na radionici "Lanci vrijednosti u bioekonomiji".

Radionicu su organizirali Osječko-baranjska županija, Hrvatska poljoprivredna komora i Energetski institut "Hrvoje Požar" čija je istraživačica Biljana Kulišić istaknula kako je nekoliko uzastopnih kriza pokazalo "koliko je važno imati kod sebe osnove za razvoj gospodarstva".

"U tom smislu biomasa postaje nova nafta i novo zlato. Mi smo do sada u poljoprivredi biomasu gledali kao proizvodnju hrane, a sada ćemo govoriti o proizvodnji hrane uz korištenje sekundarne biomase za čitav niz novih proizvoda od kojih svaki ima poseban lanac vrijednosti", rekla je Kulišić.

Voditeljica projekata Zelene energetske zadruge Europske unije Lucija Nađ istaknula je kako je svrha promicati grijanje na poljoprivrednu biomasu na ruralnim područjima.

Istaknuto je kako se radi što šireg korištenja biomase treba usmjeriti na područja na kojima je taj potencijal najveći pri čemu se u Slavoniji treba usmjeriti na pšenicu, slamu i kukuruzovinu.

 

Pročitano 306 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun