Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. obljetnica osnutka 109. brigade

Župan Damir Dekanić na obilježavanju Župan Damir Dekanić na obilježavanju VSŽ

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Vinkovicma, svetom misom zadušnicom te svečanim programom u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” obilježena je 2. obljetnica ustroja 109. brigade ZNG-a Vinkovci.

“Ova je brigada pretrpjela najveće gubitke od svih pričuvnih brigada u Hrvatskoj. Kad se sjetim kako smo krenuli i kroz što smo sve prošli, i više sam nego ponosan”, rekao je na obilježavanju prvi zapovjednik te brigade Ivan Petrinović.

 Podsjetio je da je brigada uspješno čuvala istočna vrata Hrvatske, čak 70 kilometara bojišnice, a bile je najbrojnija pričuvna brigada u Hrvatskoj s čak 9604 pripadnika.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je brigada odlikovana Zlatnim grbom Grada Vinkovaca i to dvaput.

Brigada je dobila i Povelju Vukovarsko-srijemske županije te orden Red NikoleŠubića Zrinskoga. Na obilježavanju je bio i župan Damir Dekanić.

“Niknula je upravo iz naših Vinkovaca. U velikoj mjeri smo ponosni i zahvalni te dodatno želimo istaknuti taj naš slavonski prkos koji je imala i tako očuvala naš kraj”, poručio je gradonačelnik.

Svim pripadnicima brigade čestitao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić rekavši da su branitelji prije 31 godinu stvarali vojsku kada je uistinu trebalo hrabrosti i volje boriti se. 

Još uvijek se traga za 12 nestalih pripadnika brigade.

Pročitano 484 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun