Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

PREMINUO JE DANIJEL REHAK

PREMINUO JE DANIJEL REHAK FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Milan Paun

Danas je u KBC-u Osijek u 74. godini života preminuo naš sugrađanin, Danijel Rehak, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora (HDLSKL) i Centra za istraživanje ratnih zločina, doznajemo iz pouzdanih izvora.

Prije početka Domovinskog rata Danijel Rehak radio je kao profesor tjelesnog odgoja u srednjoj školi u Borovu naselju, a u obranu grada uključio se početkom srpnja 1991. godine kada je krenuo neprijateljski napad iz sela Borovo. Preuzeo je, poslije Tomislava Merčepa koji je nakon organizacije obrane Vukovara pozvan u Zagreb, Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Jedini je branitelj iz zapovjedne strukture koji je pojedinačno uhićen i zarobljen, ali i jedini koji nije likvidiran. Umjesto likvidacije odveden je u srbijanski logor Stajićevo gdje je bio zatočen devet mjeseci. 

Dugi niz godina bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine te se aktivno zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu. Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen doma Ovčara, a prošle godine ukazana mu je čast te je za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti govorio na kninskoj tvrđavi. Osim toga, bio je i gradski vijećnik te je godinama obnašao dužnost predsjednika HNK Radnički.

PENAVA: OSTAVIO JE DUBOK TRAG

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je sućut obitelji i prijateljima te se zahvalio za sve što je Rehak učinio za Vukovar i Hrvatsku.
- Danijel Rehak bio je zadnjih desetljeća, nakon Domovinskog rata, najprepoznatljiviji čovjek po aktivnostima vezanim za logoraše. Dao je velik doprinos na strani borbe za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja, ali i cijeli svoj život i radni vijek je posvetio Vukovaru i Vukovarcima. Ostavio je dubok trak i njegov odlazak predstavlja veliki gubitak - rekao je Penava.

DEKANIĆ: HVALA MU ZA ISTINU

Župan vukovarsko – srijemski Damir Dekanić uputio je riječi zahvalnosti za sve što je Danijel Rehak učinio za populaciju koja je pretrpjela strahote srpskih koncentracijskih logora, ali i za sve što je učinio za grad, županiju i cijelu Hrvatsku.
- Zahvaljujem mu za sve što je učinio u ratnom i posljeratnom razdoblju i na tome što je svoja sjećanja prezentirao na svoj simpatičan i šaljiv način, kao da to nije bilo vrijeme s mučnim situacijama i s ljudima koji su sa sobom ponijeli ogromne traume. Na njemu se to nije dalo vidjeti i prepoznati. Učinio je zaista puno da bi informacije o tome što se događalo u logorima ugledale svijetlo dana i siguran sam da će ljudi koji su s njim radili nastaviti s iznošenjem istine kako se ona nikada ne bi zavoravila. Velika mu hvala - rekao je Dekanić te je izrazio obitelji i prijateljima iskrenu sućut.

ŠOLJIĆ: SVE JE MANJE BRANITELJA KAO ŠTO JE REHAK

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, potresen viješću, rekao je kako je sve manje branitelja kao što je bio Danijel Rehak i kako su njegovim odlaskom izgubili svi sugrađani i Hrvati.
- Bio je branitelj, stradalnik, logoraš. Cijela naša braniteljska populacija je izgubila jako puno. Sjećanje na njega mora živjeti – rekao je Šoljić te izrazio sućut ožalošćenima.

LUKIĆ: UGRADIO JE SEBE U STVARANJE HRVATSKE

Vukovarski branitelj Ivan Lukić Zolja, istaknuo je veličinu svog prijatelja Danijela te je naglasio kako se njegovo ime treba izgovarati s posebnim pijetetom.
- Naš, kako smo ga od milja zvali Danika, bio je čovjek koji je ugradio cijelog sebe u stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Uložio je toliko truda da pomogne onima koji su prošli pakao logora. Njegov odlazak me jako boli i nedostajat će svima. Nisam još svjestan da je otišao – rekao je Lukić.

PLENKOVIĆ: HRVATSKA OSTALA BEZ JOŠ JEDNOG VUKOVARSKOG HEROJA

Izraze sućuti uputili su premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuvši njegov doprinos obrani domovine i za prava stradalnika.

S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti”, naveo je predsjednik Vlade u izrazima sućuti.

Istaknuo je da je Rehakov doprinos u miru za stradalnike Domovinskog rata.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit. Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja”, naveo je Plenković u izrazima sućuti koje je uputio u ime Vlade i osobno.

MEDVED: BESPOŠTEDNO SE BORIO ZA BRANITELJE I STRADALNIKE

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u izrazima sućuti, koje je povodom smrti dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, uputio obitelji i članovima HDLSKL, istaknuo Rehakovu bespoštednu borbu za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora.

"Nakon herojske obrane Vukovara i pakla logora, Danijel Rehak nastavio se bespoštedno boriti za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Nastavit ćemo ustrajno tim putem, ne zaboravljajući njegov lik i djelo”, poručio je Medved u izrazima sućuti.

 

Pročitano 1923 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI