Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru obilježen Dan antifašističke borbe

U Vukovaru obilježen Dan antifašističke borbe Foto: Sandra Grgić

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan - Dan antifašističke borbe. 

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska, osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Tim povodom pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje grada Vukovara Darko Dimić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić odali su počast i zapalili svijeću podno spomen križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav.

- Antifašizam je ugrađen u temelje Republike Hrvatske. Naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je antifašist. U 20. stoljeću rat, koji se vodio bio je rat za demokraciju, u njemu su totalitarni sustavi pokušali pomjeriti granice, ali su zaustavljeni. Nažalost, ideja antifašizma je na ovim prostorima iskorištena u drugi totalitarni sustav, onaj komunistički koji je gradu Vukovaru nanio puno štete – rekao je Dimić.

Pročitano 456 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI