Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Dan je neovisnosti

Dan je neovisnosti FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Matea Karlović
Hrvatska obilježava Dan neovisnosti, nekada omiljeni ljetni praznik, a posljednje tri godine samo spomendan.
Prije točno 31 godinu Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te tako pokrenuo postupak razdruživanja od drugih republika i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Odluku o izlasku Hrvatske iz Jugoslavije prvi je objavio hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman:
- Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom - rekao je Tuđman.

Prije 31 godinu Hrvatska je zatražila i međunarodno priznavanje koje je ipak pričekalo kraj 1991. i početak 1992. godine.

Bivši ministar vanjskih poslova Mato Granić:

- U to vrijeme mi nismo imali nikakvu podršku međunarodne zajednice. Imali smo podršku samo Svetog oca Ivana Pavla II., Svete Stolice i posebno ministra vanjskih poslova Jean Louis Taurana te ministra vanjskih poslova Austrije Aloisa Mocka. Predsjednik je prihvatio Brijunski memorandum da se sve odlaže za tri mjeseca jer smo samo tako mogli dobiti suverenu državu - ističe Granić.

Tim odlukama prethodio je referendum - 19. svibnja građani su s više od 92% odlučili da ne žele ostati u Jugoslaviji.

- Predsjednik Tuđman je u ožujku 1991. godine pravilno procijenio i to je njegova važna državnička odluka da nema više smisla razgovarati sa Slobodanom Miloševića, u okviru razgovora predsjednika Republika bivše države o mirnom raspletu krize jer je Milošević želio samo jedno - modernu federaciju ili veliku Srbiju. To je bio jedan od najsretnijih dana u povijesti Hrvatske, a najsretniji je bio Tuđman - zaključio je Granić.

Od 2001. do 2019. godine na današnji dan slavio se Dan državnosti, no od 2020. godine on se slavi 30. svibnja, što je promijenila Vlada premijera Andreja Plenkovića

Pročitano 568 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI