Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Matea Karlović

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u subotu je u Osijeku s prosvjednog skupa upozorenja, pod nazivom „Zajedno za veće plaće“ poslodavcima poručio da traže kontinuirano usklađivanje plaća s troškovima života svim radnicima.

Na jednosatnom prosvjednom skupu na osječkom Trgu slobode, HST je također od poslodavaca zatražio povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima, dodavši da sindikati ne pristaju na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

- Ovo je prvi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor ističe 30. lipnja ove godine, a poslodavac nije spreman prihvatiti uvjete sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru - rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST-a koji okuplja članove ICT sektora i reprezentativni je sindikat u kompletnom telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj.

Mamić ističe kako poslodavac nudi mrvice na koje HST i radnici ne žele pristati.

- Najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj koja ima maržu profita od 43 posto i zarađuje do 3 milijarde kuna godišnje, može bolje - izjavila je Mamić, dodavši da poslodavac radnicima nudi oko 100 eura za iduće 2,5 godine.

Napominje da je prosječna inflacija prešla 10 posto, a troškovi života i više, zbog čega traže kontinuirano usklađenje plaća s troškovima života. Ustvrdila je da to poslodavac nije spreman prihvatiti, kao što ne prihvaća i zahtjev za povećanjem donje granice platnog razreda.

- Neprihvatljivo nam je da u jednoj od najbogatijih kompanija u Hrvatskoj radnici počinju raditi s minimalnom plaćom. Između 20 i 30 posto radnika HT-a, čiji je vlasnik Deutsche Telekom, zajedno s agencijskim radnicima, rade za 5 tisuća kuna bruto plaće, što je nešto više od minimalca - tvrdi predsjednica HST-a. Kaže kako traže 5000 kuna neto plaće i da visokoobrazovani radnici počinju s 7000 kuna neto ( sada su na 5800 kuna).

S obzirom da pregovori još uvijek traju Mamić je najavila nastavak prosvjeda u Splitu, Rijeci i Zagrebu te poručila poslodavcima da ukoliko ne prihvate njihove zahtjeve pregovori će biti prekinuti, a zaposlenici će krenuti u štrajk.

Sindikalni povjerenik HTS-a za Slavonije Viktor Vanek rekao je da se ovim skupom, na kojemu su se okupili zaposlenici HT-a iz cijele Slavonije, daje potpora pregovorima za Kolektivni ugovor.

- Regija Slavonija ima oko 500 zaposlenika i oko 200 do 300 radnika koji su na agencijskim i studentskim ugovorima, i  to nisu povremeni poslovi već oni rade stalno i godinama je tako - dodao je.

U HST-u su zatražili pregovore i s A1 Hrvatska odakle su, kažu sindikalci, dobili odgovor da ne žele robovati formi i imati Kolektivni ugovor.

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI