Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Otvorena birališta

Ilustracija Ilustracija arhiva

U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3, 7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576. Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Birači će za općinska i gradska vijeća glasovati na listiću ružičaste boje, za gradonačelnike i načelnike općina na bijelom, za županijske i skupštinu Grada Zagreba na smeđem, a za župane na plavom listiću.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju. Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati.

Pročitano 2324 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI