Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan osječkih branitelja

Obilježen Dan osječkih branitelja Foto: OBŽ

Dana 28.lipnja 1991. osnovana je 106. brigada Hrvatske vojske pa se na ovaj datum obilježava Dan osječkih branitelja. Kroz tu je brigadu prošlo više od 12 tisuća hrvatskih branitelja od kojih je poginulo 197.

Program obilježavanja zpočeo je svečanim mimohodom od spomenika crvenome fići do Trga slobode, a sudjelovali su pripadnici ratnih postrojbi, udruga s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, stradalnici i članovi njihovih obitelji, predstavnici vojske, policije, društveno-političkog života te građani. Na Trgu slobode potom su položeni vijenci, a u HNK Osijek je prikazan dokumentarni film Šapat vjetra zidove slama

- Jedna od postrojbi osnovanih na području naše županije u tom vremenu, odnosno 28. lipnja 1991. godine, bila je 106. brigada, pa danas proslavljamo Dan osječkih branitelja, koji čestitam svim hrvatskim braniteljima, jer su tada pokazali nevjerojatnu hrabrost i požrtvovnost te su se praktično bez oružja obranili od treće najveće vojske u Europi, tadašnje JNA i srpskih pobunjenik - istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, sudjelujući u obilježavanju.

Pročitano 336 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar