Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru potpisan Ugovor za regulaciju desne obale rijeke Dunav

U Vukovaru potpisan Ugovor za regulaciju desne obale rijeke Dunav Foto: Sandra Grgić

Uoči Međunarodnog dana Dunava upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o izvođenju radova regulacije desne obale rijeke Dunav od ušća rijeke Vuke u dužini od 1333. riječnog kilometra do 1331. riječnog kilometra.

Ugovor su u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Vukovaru potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zajednica izvođača Hidrogradnja Osijek, Osijek Koteks i Sokol iz Vinkovaca. Ugovor je vrijedan 47,25 milijuna kuna.

Prema riječima Đurokovića cilj projekta je izgradnja i rekonstrukcija regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina u svrhu obrane od poplava, stabilizacija matice toka, obale i obalnog pojasa, kao i omogućavanje boljih uvjeta plovidbe, pristaništa i nove lučice za plovila. Uz urbanu nadogradnju i uređenje prostora uz Dunav, ovim projektom omogućilo bi se ostvarivanje šetnice od ušća Vuke prema Vučedolu.

- Ovim ćemo projektom grad Vukovar dodatno usmjeriti prema rijeci Dunav. Radovi u sklopu projekta krenut će iz 15. kolovoza 20'22. godine s obzirom na uvjete zaštite prirode. Projektom ćemo zaštiti postojeće pristanište odnosno privezište od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, omogućit će ispravak nepovoljne regulacijske linije na ovome području. Na jednom dijelu Dunav je uzak te je sigurnost plovidbe, u pojedinim trenutcima, možda i problematična tako da ćemo gradnjom objekata uspjeti ispraviti i napraviti sigurnije navigacijske uvjete na ovome području. Daljnjom gradnjom kroz ovaj projekt omogućit će se dodatan prostor za privez bijele flote, a unutar tog područja nastat će jedna velika lučica. Refiliranjem pijeska povezat ćemo dio lukobrana s kopnenim dijelom grada Vukovara i stvorit će se novi gradski teritorij od 10 hektara na kojem očekujemo da će Grad Vukovar iskoristiti šansu i na to se nadograditi s dodatnim arhitektonskim i urbanističkim rješenjima. Uz sve ostalo, izgrađena će biti i šetnica s biciklističkom stazom i mjestima za odmor za uživanje Vukovarki i Vukovaraca – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ugovor o regulaciji obnove uz Dunav Sandra Grgić 2022

U ime Grada Vukovara svečanosti potpisivanja Ugovora nazočio je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. Sušac je istaknuo kako će realizacijom ovog povijesnog ugovora za Grad Vukovar središte Vukovara biti veće za 10 hektara pogodnih za izgradnju raznih sadržaja te kako će Vukovar kao najveća riječna luka izvući potencijal iz rijeke Dunav.

- Na nama je u Gradu Vukovaru da iskoristimo potencijal koji smo dobili kroz ovaj projekt, da krenemo u idejno rješenje kako i što. Ovdje je potpisan Ugovor o provođenju prve faze projekta od tri. Planirana dinamika razvoja sve tri fraze je da kroz tri godine svi građevinski radovi budu završeni. Stoga, nama ne ostaje puno vremena nego krenuti razmišljati kako ćemo iskoristiti ovaj veliki i hvalevrijedan projekt – naglasio je Sušac.

Izaslanik Hrvatskoga Sabora Nikola Mažar naglasio je kako je ovo kapitalni projekt za grad Vukovar koji će okrenuti Vukovar prema Dunavu.

- Iznimna je čast svjedočiti ne samo kapitalnom i strateškom projektu za grad Vukovar nego, usudim se reći i povijesnom, koji će po prvi puta grad okrenuti prema rijeci Dunav, glavnoj ulici Europe. Dugo se čekalo na ovaj projekt, prva sjednica Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru je stavila upravo ovaj projekt u program komunalne i elektroenergetske obnove. Osim što će ovaj projekt stvoriti novu vizuru grada Vukovara, stvorit će lukobran koji će štititi 120 brodica koje su trenutno u našoj marini. Ono što je ključno, je da ovo nije kraj nego početak jednog velikog projekta koji bi trebao završiti kod arheološkog parka Vučedol gdje bi onda sve građanke i građani mogli uživati od središta grada do Vučedola – rekao je Mažar.
Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako se ovim projektom gradu Vukovaru pruža veliki potencijal za razvoj grada.

- Ovaaj je projekt od izuzetne važnosti za grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju. Uz sve sadržaje koji će se ovdje izgraditi, grad Vukovar će dobiti u potpunosti novu vizuru. Siguran sam kako će i grad Vukovar, ali i naša županija dobiti višestruku korist od ovoga projekta – naglasio je Dekanić.

Dodijela Mali čuvari voda Sandra Grgić 2022

U sklopu potpisivanja Ugovora uručeno je i sedam istraživačko-edukativnih kompleta „Mali čuvari voda“ koji se sastoji od Priručnika o vodi s pokusima za niže i više razrede i pokretnog laboratorija za ispitivanje vode osnovnim školama iz Vukovara, a u svrhu edukacije mladih te podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja voda.

Uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode su provedbu pilot projekta omogućile putem sufinanciranja iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt „Tehnička pomoć za Hrvatske vode“, u okviru djelatnosti informiranja javnosti, edukacije mladih te podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja voda.

Pročitano 543 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI