Ispiši ovu stranicu

HALMED: U dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv covida i smrti.

- Tijekom prošle godine HALMED je zaprimio ukupno 9.966 prijava sumnji na nuspojave lijekova i 6.613 prijava mogućih nuspojava na cjepiva protiv covida, dok je u toj godini utrošeno sveukupno 4,7 milijuna doza cjepiva. U podatcima je izražen utjecaj prijavljivanja sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida uslijed procjepljivanja građana. Većina zaprimljenih prijava za sve lijekove i cjepiva protiv covida ne klasificiraju se kao ozbiljne, već su očekivane, blagog karaktera te prolaze kroz nekoliko dana. Najčešće su prijavljene vrućica i povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene cjepiva, zimica, bolovi u mišićima, umor, slabost, mučnina, malaksalost i bolovi u zglobovima. Među ozbiljnim prijavama za cjepiva protiv covida zabilježene su reakcije preosjetljivosti, kod kojih je uz primjenu antialergijskih lijekova u svim slučajevima došlo do oporavka. Također, zabilježeni su reakcije pareze lica, tromboembolijski događaji te nesvjestice - navodi se u priopćenju Agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Za cjepiva protiv covida lani su zaprimljene dvije prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, za koje je utvrđen stupanj uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva.

- U jednom je slučaju prijavljen vrlo rijetki sindrom tromboze s trombocitopenijom za koju je povezanost s primjenom cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ocijenjena kao "vjerojatna". U drugom slučaju prijavljen je rijetki oblik pretjerane imunološke reakcije za koju je povezanost s primjenom cjepiva Jcovden (Janssen) ocijenjena kao "moguća". Također, za 15 prijava utvrđeno je da uzročno-posljedična povezanost nije vjerojatna - pojašnjavaju. 

Pročitano 430 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI