Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Maturu pao svaki treći učenik, ispit sto posto napisala 332 maturanta

Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/Žana Kunji

Objavljeni su rezultati ovogodišnje državne mature, a prema podatcima prolaznost je bolja nego prošle godine, iako je maturu pao svaki treći maturant. Prigovora je bilo gotovo 2400, a samo jedan učenik uhvaćen je u prepisivanju s mobitela.

Ovogodišnju državnu maturu pisalo je dosada najmanje maturanata, njih 28.451, ali rezultati su bolji od onih prethodne godine. U ovoj godini napisano je najviše ispita sa svim točnim odgovorima no, statistika kaže da je maturu pao svaki treći učenik. Maturu je pala trećina maturanata strukovnih škola, a tu se našlo i dva posto gimnazijalaca. Obvezne predmete maturanti su napisali bolje od onih prošle godine, osim osnovne razine matematike. Iz osnovne razine hrvatskog jezika prosječna ocjena je 2.5, iz matematike 2.2, a iz engleskog 3.4, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović. Također, ispit državne mature sto posto su riješila 332 maturanta, a po prvi put u 13 godina pisanja državne mature pragovi prolaznosti nisu se mijenjali ni u jednom predmetu u odnosu na prošlu godinu.

MANJE PRIGOVORA

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristiglo je gotovo 2387 prigovora za bodovanje i provedbu ispita koju su podnjeli učenici i roditelji, a prihvaćeno je 895.
- Imamo niz situacija gdje jedan učenika ima više prigovora, pa smo tako imali jednog učenika sa čak 25 prigovora. Tekst prigovora bio je isti, mjenjao se samo broj pitanja -
rekao je Vinko Filipović ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 Ispit je poništen 31 učeniku, od toga su se 24 učenika potpisala imenom i prezimenom što je suprotno pravilniku jer otkriva identitet, kod jednog učenika pronađen je mobilni telefon, a kod ostalih su zamjećeni neprimjereni sadržaji. Što se tiče izbornih predmeta, u prosjeku su maturanti pisali čak četiri, a najviše zanimanja bilo je za fiziku, biologiju i politiku i gospodarstvo. Kada se govori o zanimanju za fakultete, u ovoj godini najviše zanimanja bilo je za kineziologiju, psihologiju te logopediju. 

NOVE NAGRADE

Dosadašnjih godina najbolji rezultati na državnoj maturi nagrađivani su nagradom Marin Soljačić, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu kako ove godine to nije jedino priznanje.
- Ove godine će biti dodjeljena nagrada jedne informatičke tvrtke za najboljeg informatičara i po prvi puta se uvodi nagrada za najboljeg učenika iz hrvatskog jezika, nagrada Ante Žužul -
rekao je Filipović. 

Za one koji maturu nisu položili na ljetnom roku, očekuje ponovno pisanje ispita na jesenskom roku koji započinje 16. kolovoza, a prijave traju od 20. do 31. srpnja.

Pročitano 470 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI