NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Savjeti policije u slučaju krađe novca i osobnih dokumenata

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Valerija Lozančić

Jučer, 27. srpnja policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u Vukovaru na temelju naloga Županijskog suda Vukovar proveli pretragu doma i drugih prostorija na adresi kojom se koristi 25-godišnji Vukovarac, pri čemu su pronašli i oduzeli 4,5 grama speeda, 55,80 grama marihuane, veću količinu novca te drugih predmeta povezanih sa zlouporabom droge. Oduzeli su i krivotvorenu hrvatsku vozačku dozvolu, ručnu bombu, 434 komada raznovrsnog streljiva te nekoliko dijelova vojnog naoružanja i spremnika za streljivo. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici su utvrdili da je mladić počinio kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa droga, krivotvorenja isprave i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
 
Također, 27. srpnja policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u Vukovaru na temelju naloga Županijskog suda Vukovar proveli pretragu doma i drugih prostorija na adresi kojom se koristi 48-godišnja Vukovarka, pri čemu su pronašli i oduzeli 2,15 grama speeda, 2,5 grama marihuane te 0,15 grama hašiša. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su da je 48-godišnjakinja počinila prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droge te će protiv nje nadležnom sudu biti dostavljen optužni prijedlog. 

Policijski službenici Policijske postaje Otok pronašli su, priveli i kriminalistički istražili 28-godišnju hrvatsku državljanku te su utvrdili da je došla u posjed tuđih osobnih dokumenata, novca i bankovne kartice koju je u nekoliko navrata neovlašteno koristila. Navedene predmete izgubio je 58-godišnji hrvatski državljanin te ih 26. srpnja prijavio u Policijskoj postaji Otok. Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Vukovaru proveli pretragu doma i drugih prostorija na adresi u Otoku kojom se koristi 28-godišnjakinja te su pronašli i privremeno oduzeli dokumente i dio novca koje je 58-godišnjak izgubio, a pritom su pronašli te privremeno oduzeli i 3,9 grama marihuane. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju da je 28-godišnjakinja počinila kazneno djelo Računalna prijevara te će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava, a kako je nezakonito posjedovala 3,9 grama marihuane sudu će biti dostavljen optužni prijedlog jer je počinila prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droge.

- Ovim putem upozoravamo građane da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da postanu žrtvom kaznenog djela. Stoga u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da izbjegnete krađu novčanika i osobnih stvari te što napraviti ukoliko se to dogodi. 
·         ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
·         nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju - dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja torbice
·         torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop držite ju uz tijelo, a ne sa strane ili straga
·         novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
·         ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad njim
·         u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji
·         ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN tako da ga zapisanog ne nosite sa sobom u kupnju
·         ne nosite sve vrijednosti u novčaniku - odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata
·         u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne knjižice i slično).

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, savjetujemo Vam slijedeće:

·         torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe,
·         prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama,
·         izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu,
·         obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi,
·         ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete,
·         ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom.
 
Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa?
·         ne paničarite - odmah obavijestite zaposlenika trgovačkog centra i nazovite policiju,
·         ukoliko vam je ukraden i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove - možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je,
·         pretražite vašu okolicu - postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi,
·         ukoliko su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju – poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Pročitano 350 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija