Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Obljetnica prve velike razmjene logoraša

zatočenici u srpskim koncentracijskim logorima zatočenici u srpskim koncentracijskim logorima Foto: HRV

Kod Lipovca je 22.svibnja 1992. godine provedena prva velika razmjena hrvatskih branitelja koji su bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima.

Tom je prilikom razmijenjeno više od 400 zatočenika koji datum 22. svibnja smatraju novim rođendanom. Među njima je bio i današnji predsjednik županijskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora za Vukovarsko-srijemsku županiju Dragutin Guzovski koji prisjećajući se tog dana kaže kako se torture preživljene u srbijanskim logorima nikada ne mogu zaboraviti i ni na koji način naplatiti.

–Mi svojom tužbom koju su logoraši podnijeli u Srbiji samo želimo natjerati Republiku Srbiju da konačno prizna da su nas držali u logoru zatočene i da su se građani Republike Srbije, dio njih iz redova vojnika, policije, raznih službenika, na zvjerski način odnosili prema nama. MI želimo da javnost prizna da nas je srpska vojska nasilnim putem odvela i zatvorila u te svoje improvizirane logore-navodi Guzovski koji smatra da između logora u Srbiji i nacističkih logora u Drugom svjetskom ratu nema nikakve razlike.

-Srbija će kad tad morati odgovarati za zlodjela počinjena na svom teritoriju jednako kao što je odgovarala i Njemačka za nacističke zločine-zaključio je Guzovski. 

Pročitano 2791 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI