Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama.

U Srbiji je u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

U Hrvatskoj liječničkoj komori kažu da je od 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU, samo troje liječnika s diplomom kragujevačkog Medicinskog fakulteta upisano u njihov Imenik liječnika, tj. izdana im je licenca za samostalan rad u Hrvatskoj.

- Licencu su dobili nakon što su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije - ističe HLK.

Od 2013. do danas HLK je zaprimila šest zahtjeva za priznavanje diplome kragujevačkog Medicinskog fakulteta. Od ovih šest zahtjeva dva postupka su prekinuta, a četiri postupka su dovršena izdavanjem rješenja o priznavanju inozemne kvalifikacije. Međutim, od to četvero liječnika, samo troje je zatim zatražilo i izdavanje licence.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da imaju u evidenciji ukupno 13 medicinskih sestara s diplomom fakulteta u Kragujevcu. Sve su one prošle Hrvatskoj komori postupak polaganja razlike ispita 2015. godine.

Predsjednik Komore Mario Gazić ističe da su to sve bile medicinske sestre koje su stekle srednje medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon izbijanja afere zbog diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta. 

- Mi kao Komora uputili smo fakultetu u Kragujevcu popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku. Tražimo da nam odgovore jesu li njihove diplome pravovaljane ili su i one među 22 poništene dipome - dodao je Gazić.

Poručio je i kako ne može nikome oduzeti licencu na temelju medijskih napisa. 

- Na temelju odgovora iz Kragujevca, vidjet ćemo hoće li im se oduzeti licenca - rekao je Gazić Hini.

Upitan za suprugu Peđe Grbina, rekao je da ne može izlaziti van s imenima prije nego što postupak završi te da u roku tjedan dana očekuje odgovor sveučilišta u Kragujevcu.

Pročitano 387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI