Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. godišnjica stradanja Sajmišta u ratu

Program je održan u dvorištu Doma branitelja Sajmišta Program je održan u dvorištu Doma branitelja Sajmišta Milan Paun

Kod spomen obilježja petorici zapovjednika obrane Sajmišta u Domovinskom ratu uz Dom hrvatskih branitelja na Sajmištu odana je počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima te vukovarske gradske četvrti u napadu JNA i srpskih paravojnih postrojbi u rujnu 1991. i nakon okupacije dijela Sajmišta.

Vijence su položili predstavnici Udruge branitelja Sajmišta, izaslanici Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskoga sabora, zamjenici župana i gradonačelnika Vukovara Franjo Orešković i Filip Sušac te gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Ante Špar, dopredsjednik Udruge branitelja Sajmišta, rekao je da je 14. rujna 1991. godine srbočetnička vojska probila barikadu, no zaustavljena je u ovom dijelu grada i crta bojišnice se više nije mijenjala do 18. studenoga. U tom je napadu ubijeno oko 80 branitelja i civila. Dodao je Sajmište branilo oko 900 branitelja, a oko 300 je poginulo, ubijeno ili nestalo u proboju.

Zamjenik župana Franjo Orešković kaže da je pri okupaciji dijela Sajmišta tzv. JNA s domaćim četnicima počinila strašne neviđene zločine, da to ne smijemo nikada zaboraviti, no moramo živjeti dalje.

Okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Ovim se obilježavanjem sjećamo svih branitelja i civila stradalih u Domovinskom ratu. Počinje tužna jesen u Vukovaru jer započinjemo niz obilježavanja, sjećamo se bolnih rana iz 1991., a naša je obveza sjećati se, poštovati žrtve i čuvati sve vrijednosti koje su oni svojim životima branili i stvarali – rekao je Sušac.

Molitvu je predvodio velečasni Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika.

Od petorice ratnih zapovjednika obrane Sajmišta četvorica su poginula u borbama, Damjan Samardžić, Petar Kačić, Ivan Poljak i Velimir Đerek. Posljednji zapovjednik Josip Tomašević Osa zarobljen je, prošao kroz srpske koncentracijske logore te preminuo nakon rata.

Pročitano 447 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun